czwartek, 19 grudnia 2013

Muffiny piernikowe z jabłkiem i czekoladą

 
Zapraszam na kolejne muffiny pachnące świętami! Mocno aromatyczne - piernikowe. Lekko wilgotne dzięki dodatkowi jabłka i pełne czekoladowych niespodzianek. Dużo już u nas było babeczek z przyprawą do piernika, te jednak się według mnie wyróżniają właśnie dzięki dodatkowi jabłka, które jakby zmiękcza muffiny i według mnie podkreśla niezwykły aromat przypraw.




Muffiny piernikowe z jabłkiem i czekoladą
na podstawie MoichWypieków

Składniki:
  • 1,5 szklanki mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 1/2 szklanki ciemnego brązowego cukru
  • 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
  • szczypta soli
  • 50 ml oleju
  • 2/3 szklanki mleka
  • pół szklanki miodu
  • 1 łyżka kakao
  • 1 jajko
  • 100 g posiekanej gorzkiej lub mlecznej czekolady
  • 1 średniej wielkości jabłko (starte na tarce o dużych oczkach)
Przygotować dwie miski: w jednej połączyć składniki suche, w drugiej płynne. Obie masy zmieszać, na koniec dodając starte jabłko i drobno pokrojoną czekoladę. Ciasto nakładać łyżką do formy na muffiny wyłożonej papilotkami lub natłuszczonej (do ¾ wysokości otworów). Piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić. 

Smacznego!
P.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)