Zapraszam na kolejne muffiny pachnące świętami! Mocno aromatyczne - piernikowe. Lekko wilgotne dzięki dodatkowi jabłka i pełne czekoladowych niespodzianek. Dużo już u nas było babeczek z przyprawą do piernika, te jednak się według mnie wyróżniają właśnie dzięki dodatkowi jabłka, które jakby zmiękcza muffiny i według mnie podkreśla niezwykły aromat przypraw.
Muffiny piernikowe z jabłkiem i czekoladą
na podstawie MoichWypieków
Składniki:
- 1,5 szklanki mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- 1/2 szklanki ciemnego brązowego cukru
- 1 łyżka przyprawy korzennej do piernika
- szczypta soli
- 50 ml oleju
- 2/3 szklanki mleka
- pół szklanki miodu
- 1 łyżka kakao
- 1 jajko
- 100 g posiekanej gorzkiej lub mlecznej czekolady
- 1 średniej wielkości jabłko (starte na tarce o dużych oczkach)
Przygotować dwie miski: w jednej połączyć składniki suche, w drugiej płynne. Obie masy zmieszać, na koniec dodając starte jabłko i drobno pokrojoną czekoladę. Ciasto nakładać łyżką do formy na muffiny wyłożonej papilotkami lub natłuszczonej (do ¾ wysokości otworów). Piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić.
Smacznego!
P.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)