piątek, 27 grudnia 2013

Muffiny potrójnie czekoladowe


Ktoś nie ma jeszcze dość słodkości? Ja jakoś nie mam i myślę czym pysznym umilić chociażby zbliżającego się Sylwestra. W sam raz nadadzą się te oto muffinki. Czekoladowe jak żadne inne. Słodkie, ale docenią je też miłośnicy gorzkiej czekolady. Rozchodzą się w ekspresowym tempie!


Muffiny potrójnie czekoladowe


Składniki:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2 czubate łyżki kakao
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 100 g gorzkiej czekolady, posiekanej
  • 100 g białej czekolady, posiekanej 
  • 2 duże jajka
  • szklanka kwaśnej śmietany
  • 3/4 szklanki brązowego cukru
  • 85 g masła, roztopionego
Przygotować dwie miski: w jednej połączyć składniki suche, w drugiej płynne. Obie masy zmieszać, na koniec dodając drobno pokrojoną czekoladę. Ciasto nakładać łyżką do formy na muffiny wyłożonej papilotkami lub natłuszczonej (do ¾ wysokości otworów). Piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić. 

Smacznego!
P.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)