poniedziałek, 10 marca 2014

Ciasto francuskie z kurczakiem i szpinakiem


Dzisiaj jest podobno tak dziwne święto jak Dzień Mężczyzny, dlatego u nas dla odmiany bardziej męski, bo mięsny, wypiek. A do tego tak łatwy, że każdy mężczyzna dałby radę go upiec. Ładne, szybkie w wykonaniu, a do tego na prawdę wyjątkowo smakujące koperty z kurczakiem, szpinakiem i serem... I choć znam miny wielu przedstawicieli płci przeciwnej na hasło "szpinak", to i tak gorąco zachęcam, życząc wszystkiego najlepszego! :)



Ciasto francuskie z kurczakiem i szpinakiem
porcja na 12 paczuszek
Składniki
  • ciasto francuskie (u mnie jedno opakowanie gotowego ciasta)
  • jedna duża pierś z kurczaka
  • 6 plasterków sera żółtego
  • pół opakowania szpinaku mrożonego
  • 2 łyżeczki czosnku
  • łyżeczka ostrej papryki
  • sól, pieprz 
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 jajko
  • przyprawy do kurczaka: oregano, zioła prowansalskie, bazylia, sól, pieprz
Piersi z kurczaka oczyścić. Pokroić na małe (około 2x2 cm) kawałki. Ddoprawić wymienionymi przyprawami. Odstawić na kilka godzin do lodówki.  Przygotować szpinak - zamrożony wrzuć na patelnie, podgrzewać do całkowitego odparowania wody. Dodać masło, czosnek, paprykę, sól i pieprz, wymieszać, odstawić do wystygnięcia. Ciasto francuskie pokroić na 12 prostokątów. Na boku każdego z nich położyć kawałek piersi z kurczaka, szpinak i plasterek sera żółtego. Przykryć ciastem, docisnąć widelcem boki (ma powstać taka poduszeczka). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch paczuszek posmarować rozmąconym jajkiem. Piec ok. 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Podawać jeszcze gorące lub schłodzone. 

Smacznego!
J. 

1 komentarz:

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)