Dzisiaj jest podobno tak dziwne święto jak Dzień Mężczyzny, dlatego u nas dla odmiany bardziej męski, bo mięsny, wypiek. A do tego tak łatwy, że każdy mężczyzna dałby radę go upiec. Ładne, szybkie w wykonaniu, a do tego na prawdę wyjątkowo smakujące koperty z kurczakiem, szpinakiem i serem... I choć znam miny wielu przedstawicieli płci przeciwnej na hasło "szpinak", to i tak gorąco zachęcam, życząc wszystkiego najlepszego! :)
Ciasto francuskie z kurczakiem i szpinakiem
porcja na 12 paczuszek
Składniki
- ciasto francuskie (u mnie jedno opakowanie gotowego ciasta)
- jedna duża pierś z kurczaka
- 6 plasterków sera żółtego
- pół opakowania szpinaku mrożonego
- 2 łyżeczki czosnku
- łyżeczka ostrej papryki
- sól, pieprz
- 1 łyżeczka masła
- 1 jajko
- przyprawy do kurczaka: oregano, zioła prowansalskie, bazylia, sól, pieprz
Piersi z kurczaka oczyścić. Pokroić na małe (około 2x2 cm) kawałki. Ddoprawić wymienionymi przyprawami. Odstawić na kilka godzin do lodówki. Przygotować szpinak - zamrożony wrzuć na patelnie, podgrzewać do całkowitego odparowania wody. Dodać masło, czosnek, paprykę, sól i pieprz, wymieszać, odstawić do wystygnięcia. Ciasto francuskie pokroić na 12 prostokątów. Na boku każdego z nich położyć kawałek piersi z kurczaka, szpinak i plasterek sera żółtego. Przykryć ciastem, docisnąć widelcem boki (ma powstać taka poduszeczka). Układać na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Wierzch paczuszek posmarować rozmąconym jajkiem. Piec ok. 20-25 min w piekarniku nagrzanym do 220 stopni. Podawać jeszcze gorące lub schłodzone.
Smacznego!
J.
zgłodniałam :(
OdpowiedzUsuń