środa, 12 marca 2014

Limonkowe cupcakes

Słodko-kwaśny wypiek? Proszę bardzo: limonkowe cupcakes.Piekielnie słodki krem jadalny tylko dzięki lekko kwaskowatej bazie muffinek. Wypiek w sam raz na powitanie słonecznych dni - takie orzeźwiające i osładzające życie muffinki dla wszystkich, którzy mają nadzieję, że zima odeszła na dobre!
Limonkowe cupcakes
na 12 babeczek

Składniki:
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 1/2 szklanki brązowego cukru
  • 1 i 1/2 limonki
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 1/3 szklanki oleju
Na krem:
  • 100g miękkiego masła
  • 1 i 1/2 szklanki cukru pudru
  • sok z 1/2 limonki
  • odrobina barwnika w płynie
Z limonek wycisnąć sok, a skórkę zetrzeć na drobnych oczkach tarki. Przygotować dwie miski: w jednej połączyć składniki suche, w drugiej płynne. Obie masy zmieszać. Ciasto nakładać łyżką do formy na muffiny wyłożonej papilotkami lub natłuszczonej (do ¾ wysokości otworów). Piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić. 
Wszystkie składniki kremu dokładnie zmiksować. Ostudzone babeczki udekorować nakładając krem za pomocą szprycy. Gotowe cupcakes przechowywać w lodówce.

Smacznego!
P.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)