poniedziałek, 17 marca 2014

Czekoladowe cupcakes z kremem mascarpone


Muszę przyznać, że trochę ostatnio zaniedbujemy bloga... A. ciągle zabiegana, a ja jakoś nie mam weny na słodkości, za to wpadłam w szał robienia zdrowych obiadków :) No ale żeby nie było - oczywiście nadal jesteśmy zapalonymi do pieczenia blondynkami, więc zapraszam na kolejne cupcakes. Takie biało-czarne, czekoladowo-kremowe, dla mnie idealne w swej prostocie. Nie tak słodkie jak poprzednie, mocno czekoladowe, zdecydowanie warte spróbowania!

Czekoladowe cupcakes z kremem mascarpone
na 12 babeczek

Składniki:
  • 1 i 1/2 szklanki mąki pszennej
  • 2-3 łyżki kakao
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/3 łyżeczki sody
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 jajka
  • 1/2 szklanki maślanki
  • 100 g przestudzonego, roztopionego masła
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • 110 g białej czekolady
Na krem:
  • 250 g mascarpone
  • 100 g kremowego serka śmietankowego
  • 1 szklanka cukru
Obie czekolady drobno pokroić. Przygotować dwie miski: w jednej połączyć składniki suche, w drugiej płynne. Obie masy zmieszać, na koniec dodając czekoladę. Ciasto nakładać łyżką do formy na muffiny wyłożonej papilotkami lub natłuszczonej (do ¾ wysokości otworów). Piec przez 20 minut w temperaturze 180 stopni. Wystudzić. 
Wszystkie składniki kremu dokładnie zmiksować. Ostudzone babeczki udekorować nakładając krem za pomocą szprycy. Gotowe cupcakes przechowywać w lodówce.

Smacznego!
P.


1 komentarz:

  1. Wspaniale wyglądają, porywam jednego.
    Pozdrawiam i zapraszam do mnie.

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)