poniedziałek, 7 kwietnia 2014

Tort straciatella z wiśniami i trzecie urodziny bloga!

Już trzeci raz z rzędu, piekąc dla siebie tort urodzinowy, piekę go także dla bloga. W zastraszającym tempie przybywa mi wiosen, a równocześnie przybywa blogowi. Aż ciężko uwierzyć, że nasz blog ma już trzy lata (a ja 23 ;p) - mam wrażenie, że zakładałyśmy go najwyżej rok temu. Stał się nieodłączną częścią życia i choć może ostatnio rzadko mamy czas na publikowanie przepisów, to na pewno łatwo się nie poddamy, bo blogowanie to czysta radość! Także sto lat nasz drogi blogasku!!! :D

Tegoroczny torcik, to jeden z najprostszych, jakie zdarzyło mi się przygotowywać. To już może nudne, ale jak to zwykle u mnie, jest to ciasto z wiśniami :) Do tego pyszny kakaowy biszkopt i śmietanowo-czekoladowa masa. Dla mnie to propozycja idealna, bo nie jest przesadnie słodki i nie zamula, jak niektóre tradycyjne torty, które zdarzało mi się jeść. 
Tort straciatella z wiśniami
 porcja na tortownicę 23 cm

Składniki:

Blaty kakaowe:

  • 5 jajek
  • 3/4 szklanki cukru
  • 2/3 szklanki mąki pszennej 
  • 1/3 szklanki kakao

Przełożenie:

  • 500 ml śmietany kremówki
  • śmietan fix
  • 250 g mascarpone
  • 70 g gorzkiej czekolady
  • 3-4 łyżki cukru waniliowego
  •  słoik wiśni w zalewie (ok 700ml)


Przygotować biszkopt.
Mąkę i kakao wymieszać, przesiać. Białka oddzielić od żółtek, ubić ze szczyptą soli na sztywną pianę (najlepiej w kąpieli wodnej). Pod koniec ubijania dodawać partiami cukier, łyżka po łyżce, ubijając po każdym dodaniu. Dodawać po kolei żółtka, nadal ubijając. Wsypać suche składniki. Delikatnie wmieszać do ciasta szpatułką, bardzo delikatnie - biszkopt będzie puszysty. Tortownicę o średnicy 20 - 22 cm wyłożyć papierem do pieczenia (samo dno), nie smarować boków. Delikatnie przełożyć ciasto. Piec w temperaturze 160 - 170ºC przez około 35 - 40 minut lub do tzw. suchego patyczka. Gorące ciasto wyjąć z piekarnika, z wysokości około 60 cm upuścić je (w formie) na podłogę. Odstawić do uchylonego piekarnika do wystudzenia.
Wystudzony biszkopt przekroić ostrożnie na.

Przygotować krem.
Śmietanę ubić mikserem, pod koniec ubijania dodając fix i cukier. Partiami dodawać śmietanę do mascarpone, mieszając szpatułką. Wiśnie odcedzić, pozostawiając sok oddzielnie - do nasączania biszkoptu. Czekoladę zetrzeć na drobnych oczkach tarki.Wykonać tort:
Na paterze położyć pierwszy z blatów biszkoptowych, nasączyć 1/3 soku z wiśni, posmarować go 1/3 kremu i wysypać równomiernie 1/2 czekolady. Na wierzch położyć drugi blat ciasta, nasączyć, posmarować 1/4 kremu, wyłożyć wiśnie tak, by pokrywały całą powierzchnię biszkoptu. Trzeci blat biszkoptu posmarować lekko kremem od dołu i przykryć nim wiśnie. Następnie nasączyć pozostałym sokiem i posmarować kremem, zostawiając jeszcze trochę do dekoracji. Obsypać pozostałą czekoladą. Udekorować resza kremu i wiśni. Podawać schłodzony.

Smacznego!
P.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)