Sernik jest jednym z moich ulubionych ciast... Piekłam go już dziesiątki razy, a każda jego odsłona jest inna od poprzedniej. Orzeźwiająco cytrynowy, egoztycznie kokosowy, owocowo malinowy, puszysty japoński, mogłabym tak długo wymieniać. Jednak zamiast to robić zaproponuję Wam ten oto sernik - z advocatem i kawałkami czekolady! Kremowy, delikatny, czekoladowy... istna rozkosz dla podniebienia!
Sernik z advocatem i kawałkami czekolady
przepis, z lekkimi przemianami, pochodzi od Dorotki
porcja na tortownicę o średnicy 23 cm
Składniki na spód:
- 190 g ciastek digestive z czekoladą
- 60 g masła
Składniki na masę serową:
- 1 kg serka śmietankowego (na serniki)
- 4 jajka
- 1 szklanka drobnego cukru
- 1 szklanka (250 ml) likieru jajecznego
- 4 łyżki mąki pszennej
- 1 tabliczka posiekanej gorzkiej czekolady (100 g)
- 1 tabliczka posiekanej mlecznej czekolady (100 g)
Dodatkowo:
- pół tabliczki dowolnej czekolady do starcia na wierzch
Masło
roztopić, ostudzić. Ciastka pokruszyć, zmiksować z masłem. Powinny
wyglądać jak mokry piasek. Tortownicę wysmarować masłem, od dołu (od
zewnątrz) owinąć folią aluminiową, część nadzienia może nam bowiem
podczas pieczenia wypłynąć. Pokruszonymi ciastkami wyłożyć na spód,
docisnąć.
Wszystkie
składniki (oprócz czekolady) zmiksować na gładką masę (jajka dodajemy
bez oddzielania białek od żółtek). Na końcu dodać kawałki czekolady,
wymieszać. Gotową masę wylać na spód z ciastek.Sernik przykryć od góry
folią aluminiową, by pozostał jasny Piec w temperaturze 170ºC przez 60 -
70 minut, aż góra będzie ścięta i sztywna (nie sprawdzamy patyczkiem,
będzie on mokry przez cały czas). Ostudzić, włożyć na 12 godzin do
lodówki.
Przed podaniem udekorować wiórkami czekolady.
Smacznego!
Smacznego!
A ja właśnie skończyłam robić wpis z tym sernikiem i jutro pojawi się on też i u mnie na blogu :)) Bardzo smaczny :)
OdpowiedzUsuń