piątek, 11 kwietnia 2014

Wiosenne muffinki budyniowe

Wiosna w pełni - za oknami się zieleni, a temperatura już tylko (miejmy nadzieję) stopniowo wzrasta. Coraz lepszy klimat poczuły też owady - biedronki i motylki zawitały zatem na blog w wersji wiosennych babeczek :). D. powiedział, że te muffinki są "dobre jak rzadko", a że po prostu dobre lub bardzo dobre są zazwyczaj, należy uznać to za wyjątkową pochwałę. Urok, jak zazwyczaj, tkwi w prostocie. Babeczki zrobione zostały na bazie proszku budyniowego, a ozdobione najprostszym lukrem. Owadzie papilotki i posypka, to w tym wypadku jedyna ekstrawagancja. Są idealne jako mała przekąska do kawy i smakują wszystkim, więc myślę, że sięgnę po przepis jeszcze nie raz.


Muffinki budyniowe
na 12 babeczek, przepis Dorotki

Składniki:
  • 100 g budyniu waniliowego w proszku
  • 100 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 200 g masła
  • 2 jajka
  • 6 łyżek mleka
  • 140 g cukru
Na lukier:
  • szklanka cukru pudru
  • kilka łyżek ciepłej wody
  • kolorowe posypki (u mnie motylki)

Proszek budyniowy przesiać z mąką, sodą i proszkiem. Masło utrzeć mikserem na jasną, puszystą masę. Dodać cukier, ucierając. Wbijać jajka, ucierając. Dodać mleko oraz wsypać przesiane suche składniki. Wymieszać szpatułką do połączenia (ciasto będzie gęste). Formę do muffinek wyłożyć papilotkami i napełnić je (do 3/4 wysokości) ciastem.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 20 minut. Wystudzić na kratce.
Cukier puder rozetrzeć z wodą do uzyskania lukru. Polać nim wierzch babeczek i ozdobić posypką.


Smacznego!
P.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)