środa, 16 kwietnia 2014

Tort czekoladowy



Czekolada, czekolada, czekolada... Pamiętacie, że niedawno był jej dzień? A jak ktoś się urodzi w światowy dzień czekolady to jaki tort musi dostać? Oczywiście moooocno czekolady! :) Ma bardzo intensywny smak, po jednym kawałeczku większość osób podziękuje za następny, ale na pewno już po kilkunastu minutach będzie żałować tej decyzji, bo zdąrzy zatęsknić za jego obłędnym smakiem.... :) Mogłabym wychwalać go długo, opisując jak wspaniale polewa rozpływa się na podniebieniu, a miękkie i wilgotne czekoladowe ciasto sprawia, że od razu poprawia nam się humor, ale po co? Lepiej sami go zróbcie i tego dośiwadczcie! :)



Tort czekoladowy
przepis z Moich wypiekow, zmieniony
porcja na tortownicę o średnicy 20 cm
Składniki:
na ciasto czekoladowe:
  • 100 g czekolady gorzkiej 70%, posiekanej
  • 100 g czekolady mlecznej
  • 200 g masła
  • 1 szklanka (250 ml) mleka
  • 3 jajka
  • 1 szklanka jasnego brązowego cukru
  • 150 g mąki pszennej tortowej
  • 65 g (pół szklanki) kakao
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 łyżki kawy rozpuszczalnej
Składniki na krem czekoladowy:
  • 2 puszki masy kajmakowej (1 puszka = 400 g), w temperaturze pokojowej
  • 125 g czekolady gorzkiej 70%
  • 125 g czekolady mlecznej
Wszystkie składniki powinny być w temperaturze pokojowej. Przygotować ciasto czekoladowe.
W garnuszku umieścić masło i mleko. Podgrzewać, do roztopienia się masła. Dodać czekoladę, wymieszać, do jej roztopienia i otrzymania gładkiego sosu czekoladowego. Przestudzić.
Do drugiego naczynia przesiać mąkę pszenną, kakao, sodę oczyszczoną i proszek do pieczenia. 
Sos czekoladowy przelać do większej miski. Dodać jajka (w całości) oraz cukier i wymieszać rózgą kuchenną, do połączenia. Dodać przesiane suche składniki, kawę, wymieszać do połączenia.
3 formy o średnicy 20 cm wyłożyć papierem do pieczenia. Przełożyć do nich ciasto, wyrównać. 
Piec w temperaturze 160ºC przez 30 minut lub dłużej, do tzw. suchego patyczka. Wyjąć, wystudzić.
Uwaga: z podanych składników można upiec jedno ciasto, po upieczeniu przekroić na 3 części. Czas pieczenia się wydłuży.
Przygotować sos czekoladowy: Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej. Lekko przestudzić.
Masę kajmakową umieścić w misie miksera i rozpocząć miksowanie. Dodawać roztopioną czekoladę (może być ciepła, lecz nie gorąca), w kilku turach, cały czas miksując do otrzymania gładkiego kremu czekoladowego.
Wykonanie
Blaty czekoladowe przełożyć kremem czekoladowym. Kremem ozdobić również boki i wierzch tortu. Schłodzić w lodówce. Krem zastygnie. 
Tort udekorować czekoladowymi płatkami (przepis na nie podam za kilka dni :)) lub czym tylko chcecie!

Smacznego!
J.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)