piątek, 18 kwietnia 2014

Mazurek kajmakowo - żurawinowy


Tegoroczne święta są dla mnie pod względem przygotowań trochę last minute... Wyjątkowo nie zaplanowałam szczegółowo co, gdzie i kiedy, nie ułożyłam idealnego menu. Także pieczenie jest trochę na ostatnią chwilę, postawiłam zatem na coś prostego. W efekcie tegoroczny mazurek opiera się na półproduktach, ale za to jakich! Bardzo słodka masa kajmakowa, dozwolona tylko od święta i przełamująca jej smak swoją kwaskowatością konfitura żurawinowa. A pod spodem oczywiście sprawdzone kruche ciasto. To będą pyszne święta!


 
Mazurek kajmakowo-żurawinowy

Ciasto:
  • 300 g mąki
  • szczypta soli
  • 50 g cukru pudru
  • 170 g zimnego masła
  • 2 żółtka
Nadzienie:
  • 150 g konfitury żurawinowej
  • 100 g suszonej żurawiny
  • 300 g masy kajmakowej (z puszki)
  • 70 g masła
Mąkę z solą i cukrem przesiać, dodać starte na tarce masło, rozetrzeć. Dodać żółtka. Szybko wyrobić ciasto, uformować kulę i schłodzić przed 2 godziny w lodówce. Schłodzone ciasto rozwałkować, wyłożyć nim blachę nasmarowaną tłuszczem. Nakłuć ciasto widelcem, piecz 20 minut w temperaturze 200 stopni. Wystudzić.
Wystudzone ciasto posmarować równomiernie konfiturą. Masło utrzeć dokładnie, zmiksować z kajmakiem i delikatnie podgrzać w kąpieli wodnej, by masa była niezbyt gęsta. Delikatnie rozprowadzić kajmak na warstwie konfitury. Wierzch ciasta udekorować suszoną żurawiną. Odstawić w chłodne miejsce.

Smacznego! 
P.

1 komentarz:

  1. Uwielbiam żurawinę. Jutro zabieram się za mazurka i z pewnością też nieco jej dorzucę. :)

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)