czwartek, 1 maja 2014

Ciasto kubusiowe



- O., jakie miałaś ciasta na święta?
- Babkę, ciasto kubusiowe i...
- Czekaj, czekaj, jakie? kubusiowe?
- No jasne, nie znasz? To zrobię!
I tak oto, kilka dni temu, poznałam to pyszne, lekkie ciasto na bazie soku marchewkowo-owocowego. Prawa autorskie należą się trudno powiedzieć komu, bo O. przepis dostała od kogoś, a ten ktoś pewnie jeszcze od kogoś.... Nieważne zresztą, kto pierwszy to ciasto wymyślił, ważne, że jest naprawdę smaczne, proste do wykonania i bardzo pomysłowe :). Polecam każdemu na deser, zwłaszcza w słoneczne dni!


 
Ciasto kubusiowe

Spód:
  • 6 jajek
  • 6 łyżek cukru pudru 
  • 6 łyżek mąki 
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia 
  • cukier waniliowy
Masa kubusiowa:
  • 2 budynie śmietankowe
  • 1 l soku marchewkowo-owocowego typu Kubuś
  • 2-3 łyżki cukru
  •  cukier waniliowy
Wierzch:
  • biszkopty deserowe okrągłe
  • 500 ml śmietanki 30 %
  • 1 galaretka agrestowa lub truskawkowa
  • 3-4 łyżki kakao / wiórków czekolady

Na samym początku przygotować galaretkę według sposobu przygotowania, który znajduje się na opakowaniu, by lekko stężała, aby można było ją dodać do śmietanki. 
Przygotować spód. Żółtka oddzielić od białek. Białka ubić na sztywną pianę. Dodać cukier puder, mąkę, proszek do pieczenia oraz cukier waniliowy i wymieszać lekko szpatułką do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodać żółtka i wszystko dokładnie wymieszać. Ciasto wylać na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i piec w temperaturze 180 stopni przez 25 - 30 minut. Po upieczeniu biszkopt wystudzić.
Przygotować masę kubusiową. 2 budynie śmietankowe rozpuścić w 250 ml soku typu Kubuś, dodając cukier i cukier waniliowy. Pozostałą ilość soku zagotować i po zagotowaniu wlać budyń. Mieszać aż do uzyskania gęstej konsystencji. Wylać gorącą masę na zimny biszkopt i na wierzch wyłożyć biszkopty deserowe. Ubić dobrze schłodzoną śmietankę (można dodać śmietan-fix, gdyby nie chciała się ubić). Kiedy się zetnie, dodać stężałą galaretkę i wymieszać wszystko razem. Ubitą śmietankę wylać na biszkopty i włożyć ciasto do lodówki na min. 2 - 3 godziny. Przed podaniem wysypać na ciasto kakao lub płatki czekolady.

Smacznego! 
P.

4 komentarze:

  1. Jakie są wymiary formy?

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Wychodzi spora blaszka: u mnie 35x20cm

      Usuń
    2. Dziękuję ;)

      Usuń
  2. bardzo fajne ciasto;dzieciom na pewno posmakuje;)
    polecam do wypróbowania ciasto z kokosem i galaretką kiwi..zapraszam na bloga pozdrawiam
    http://gotujenacodzien.blogspot.com/2014/04/piegusek-z-kokosem-i-galaretka-kiwi.html

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)