Zdrowe muffiny otrębowe z jabłkiem
Składniki:
- szklanki zmielonych otrębów (u mnie po 1/3 pszennych, razowych i owsianych)
- 3 łyżki zmielonych zarodków pszennych
- 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
- 1/3 szklanki cukru trzcinowego
- 2 łyżeczki przypraw (cynamon, imbir, gałka muszkatałowa / gotowa mieszanka przypraw do piernika)
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
- 2 jajka
- 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
- 1/3 szklanki oleju rzepakowego
- 2 małe jabłka
Przygotować dwie miski. W jednej wymieszać wszystkie składniki suche, w drugiej połączyć mokre. Jabłka obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Połączyć zawartość obu misek i wymieszać z jabłkami. Nakładać łyżką do formy na muffiny wyłożonej papilotkami, do około 3/4 wysokości otworów. Piec około 25 min w temperaturze 180 stopni. Przed
podaniem wystudzić.
Smacznego!
P.Smacznego!
Wyglądają super a jakie zdrowe:) ja ostatnio zrobiłam marchewkowe i wyszły super :D teraz pora na jabłkowe
OdpowiedzUsuńpieklam juz drugi raz są super polecam naprawde spróbujcie pycha
OdpowiedzUsuńpieke trzeci raz są naprawdę przepyszne i bede piekla zawsze dziękuje że znalazłam ten blok i przepis
OdpowiedzUsuń