środa, 14 maja 2014

Zdrowe muffiny otrębowe z jabłkiem

Znów u nas zdrowo :) Po wypieku 100% wegańskim (klik!) tym razem coś co prawda z jajkami i odrobiną tłuszczu, ale za to nadal bez mąki pszennej i dodatkowo z jabłkiem. Co więcej, to po prostu błonnikowa bomba! Pyszne i lekkie muffinki, według mnie typowe na lekko słodkie śniadanko.
 

Zdrowe muffiny otrębowe z jabłkiem
 
Składniki:
  • szklanki zmielonych otrębów (u mnie po 1/3 pszennych, razowych i owsianych)
  • 3 łyżki zmielonych zarodków pszennych
  • 3 łyżki zmielonego siemienia lnianego
  • 1/3 szklanki cukru trzcinowego 
  • 2 łyżeczki przypraw (cynamon, imbir, gałka muszkatałowa / gotowa mieszanka przypraw do piernika)
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej
  • 2 jajka
  • 1/3 szklanki jogurtu naturalnego
  • 1/3 szklanki oleju rzepakowego
  • 2 małe jabłka

Przygotować dwie miski. W jednej wymieszać wszystkie składniki suche, w drugiej połączyć mokre. Jabłka obrać i zetrzeć na grubych oczkach tarki. Połączyć zawartość obu misek i wymieszać z jabłkami. Nakładać łyżką do formy na muffiny wyłożonej papilotkami, do około 3/4 wysokości otworów. Piec około 25 min w temperaturze 180 stopni. Przed podaniem wystudzić. 

Smacznego! 
P.

3 komentarze:

  1. Wyglądają super a jakie zdrowe:) ja ostatnio zrobiłam marchewkowe i wyszły super :D teraz pora na jabłkowe

    OdpowiedzUsuń
  2. pieklam juz drugi raz są super polecam naprawde spróbujcie pycha

    OdpowiedzUsuń
  3. pieke trzeci raz są naprawdę przepyszne i bede piekla zawsze dziękuje że znalazłam ten blok i przepis

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)