wtorek, 5 kwietnia 2011

Bezowy bałagan


D. uwielbia bezy. Ja uwielbiam bitą śmietanę. A truskawki lubią chyba wszyscy. Zatem mamy deser doskonały :) Idealny zwłaszcza na wieczór we dwoje...
Mam problem z nazwą... Bo to ani Eton Mess (powinien być granat zamiast truskawek), ani Tort Pawlowej (większy, wykwintniejszy), ani Tort Hiszpański (tam raczej mandarynki, kiwi, winogrona). No więc niech będzie...

...Bezowy bałagan
Składniki (na 2-3 spore porcje):
  • szklanka śmietanki kremówki (30% - 36%)
  • 8-10 dużych truskawek (koniecznie świeżych, mrożone są zbyt miękkie; koniecznie polskich - hiszpańskie z supermarketu to zupełnie inny smak!)
  • około 10 małych bezików, pokruszonych
    - w wersji ze zdjęcia bezy gotowe, barwione
    - gdy masz nieco więcej czasu polecam samodzielne wykonanie*
Truskawki umyć, odciąć szypułki, pokroić na niewielkie cząstki. Odstawić do lodówki na kilka godzin, by puściły trochę soku (gdy chcesz mieć deser ekspresowy, nie musisz chłodzić).
Śmietanę ubijać 3-5 minut na najwyższych obrotach miksera (by była gęsta, ale by nie zrobiło się "masło"). Jeśli ktoś lubi bardzo słodkie desery można dodać paczuszkę cukru waniliowego. Osobiście uważam, że same bezy są tak słodkie, że wystarczy. Podobnie jak w przypadku truskawek - jeśli masz czas, schłódź.
Podanie jak kto lubi - można śmietanę, truskawki (z sokiem) i pokruszone bezy zmieszać w misce i rozłożyć do pucharków/miseczek albo można tak jak ja - zrobić warstwowe piramidki na talerzykach.


*wersja z domowymi bezami:
Składniki:
  • 2 białka (mocno schłodzone)
  • szczypta soli
  • 125 g cukru pudru
  • kilka kropli dowolnego aromatu - np. waniliowego/migdałowego (opcjonalnie)
Piekarnik nagrzać do temperatury 140ºC.
Do białek dodać szczyptę soli i ubijać mikserem na najwyższych obrotach aż do uzyskania bardzo sztywnej masy (tak żeby nie spływała po odwróceniu miski do góry dnem). Zmniejszyć obroty, dodać 2-3 krople aromatu i partiami dodawać cukier, miksować do uzyskania jednolitego kremu.
Blachę (dużą, piekarnikową) wyłożyć papierem do pieczenia. Za pomocą dwóch łyżek nakładać masę bezową w niedużych odstępach (bezy nieco urosną). Jeśli ktoś lubi się bawić w ozdobniki, można nakładać rękawem cukierniczym.
Piec przez 35 - 45 minut (po około 30 trzeba po prostu sprawdzić i ocenić).
Studzić w otwartym piekarniku.
Po wystudzeniu część pokruszyć do deseru, jeśli wyszło za dużo, na pewno znajdzie się jakiś łasuch, który później je zje :)


Smacznego!
P.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)