Chyba nie ma zakochanej kuchareczki, która nie ma ochoty robić słodkości w kształcie serduszek. Drożdżówki są jednak jednymi z najbardziej uroczych, zwłaszcza gdy mają słodkie orzechowe nadzienie.
Drożdżowe serduszka z orzechowym nadzieniem
Składniki na ciasto (10 sztuk bułeczek):
- 160 ml mleka
- 2,5 łyżki cukru
- pół łyżeczki soli
- 1 jajko
- 2,5 szklanki mąki pszennej
- 2 łyżki roztopionego masła
- 7 g drożdży suchych (1 opakowanie) lub 15 g drożdży świeżych
Składniki na orzechowe nadzienie:
- 200 g zmielonych orzechów laskowych lub włoskich
- 100 g brązowego cukru
- 80 g śmietany kremówki
- 40 ml rumu (można zastąpić aromatem rumowym, do smaku)
- pół łyżeczki cynamonu
Do posmarowania: rozbełtane jajko z łyżką mleka
Zrobić zaczyn ze świeżymi drożdżami (dodać odrobinę cukru, mąki i parę łyżek letniego mleka), odstawić żeby ruszył. Wszystkie składniki, poza masłem, umieścić w misce i wyrobić. Na koniec dodać masło i ugniatać dalej. Starać się nie dosypywać więcej mąki, by ciasto nie było zbyt twarde. (Ja jednak dodałam i odrobinę mąki i odrobinę oleju. J.) Wyrabiać długo, aż ciasto nie będzie lepkie, natomiast będzie sprężyste i będzie odchodzić od ręki. (Jest to ważne, ponieważ będziemy jej później rozwałkowywać. J.) Uformować w kulę, przykryć lnianą ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu.
Zrobić nadzienie - wszystkie składniki wymieszać.
Po tym czasie ciasto podzielić na 10-12 równych części, formując z nich kulki. Każdą część rozwałkować na placuszek. Na wierzchu posmarować nadzieniem. Następnie zwinąć razem z nadzieniem, w taki sposób jak zwijamy naleśniki. Następnie naleśnik złożyć na pół. Ostrym nożem przeciąć go w połowie (od strony zgięcia), pozostawiając nieprzecięte 2 cm ciasta od góry, które należy skleić. Wywinąć na boki rozcięte części, by otrzymać kształt serca. Ułożyć na blaszce w sporych odstępach (urosną duże). [tu opis graficzny] Przykryć lnianym ręczniczkiem, pozostawić w cieple na 30 - 40 minut do wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem warto posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka, by były rumiane.
Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Wystudzić.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)