poniedziałek, 14 lutego 2011

Drożdżowe serduszka z orzechowym nadzieniem



Chyba nie ma zakochanej kuchareczki, która nie ma ochoty robić słodkości w kształcie serduszek. Drożdżówki są jednak jednymi z najbardziej uroczych, zwłaszcza gdy mają słodkie orzechowe nadzienie.


Drożdżowe serduszka z orzechowym nadzieniem

Składniki na ciasto (10 sztuk bułeczek):
  • 160 ml mleka
  • 2,5 łyżki cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 1 jajko
  • 2,5 szklanki mąki pszennej
  • 2 łyżki roztopionego masła
  • 7 g drożdży suchych (1 opakowanie) lub 15 g drożdży świeżych
Składniki na orzechowe nadzienie:
  • 200 g zmielonych orzechów laskowych lub włoskich
  • 100 g brązowego cukru
  • 80 g śmietany kremówki
  • 40 ml rumu (można zastąpić aromatem rumowym, do smaku)
  • pół łyżeczki cynamonu
Do posmarowania: rozbełtane jajko z łyżką mleka


Zrobić zaczyn ze świeżymi drożdżami (dodać odrobinę cukru, mąki i parę łyżek letniego mleka), odstawić żeby ruszył. Wszystkie składniki, poza masłem, umieścić w misce i wyrobić. Na koniec dodać masło i ugniatać dalej. Starać się nie dosypywać więcej mąki, by ciasto nie było zbyt twarde. (Ja jednak dodałam i odrobinę mąki i odrobinę oleju. J.) Wyrabiać długo, aż ciasto nie będzie lepkie, natomiast będzie sprężyste i będzie odchodzić od ręki. (Jest to ważne, ponieważ będziemy jej później rozwałkowywać. J.) Uformować w kulę, przykryć lnianą ściereczką i pozostawić do podwojenia objętości w ciepłym miejscu.
Zrobić nadzienie - wszystkie składniki wymieszać. 
Po tym czasie ciasto podzielić na 10-12 równych części, formując z nich kulki. Każdą część rozwałkować na placuszek. Na wierzchu posmarować nadzieniem. Następnie zwinąć razem z nadzieniem, w taki sposób jak zwijamy naleśniki. Następnie naleśnik złożyć na pół. Ostrym nożem przeciąć go w połowie (od strony zgięcia), pozostawiając nieprzecięte 2 cm ciasta od góry, które należy skleić. Wywinąć na boki rozcięte części, by otrzymać kształt serca. Ułożyć na blaszce w sporych odstępach (urosną duże). [tu opis graficznyPrzykryć lnianym ręczniczkiem, pozostawić w cieple na 30 - 40 minut do wyrośnięcia. Przed samym pieczeniem warto posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka, by były rumiane.

Piec w temperaturze 180ºC przez około 15 minut. Wystudzić.
Smacznego!
J.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)