piątek, 11 lutego 2011

Walentynkowe serduszka



Asia już to chyba pisała - przez żołądek do serca. Więc i ja mojemu D. na Walentynki dałam własnoręcznie przygotowane słodkości. Ale robiąc, przekonałam się, że nie można zostawiać ciastek w piekarniku osamotnionych i w trakcie pieczenia wypada je podglądać przez szybę... tak, spaliłam część przez nieuwagę :)


Czerwone serduszka

Składniki:

  • 2 szklanki mąki
  • 2 jajka
  • 1 białko
  • 2/3 kostki masła (ewentualnie dobrej margaryny)
  • opakowanie cukru waniliowego
  • 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/2 szklanki cukru
  • kilka łyżek dżemu truskawkowego (lub innego czerwonego)
Żółtka utrzeć z cukrem i masłem. Dodać mąkę.
Ubić białka z cukrem waniliowym na pianę. Delikatnie wmieszać do masy maślanej.
Wyrobić ręcznie na jednolite, miękkie ciasto.
Owinąć w folię i chłodzić godzinę w lodówce (lub pól godziny w zamrażalniku, jeśli zależy Ci na czasie :) )
Zimne ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm i wykrawamy ciasteczka (na Walentynki najlepiej mieć różnej wielkości foremki-serduszka, ale spokojnie można też zrobić np. okrągłe ciastka wykrojone szklanką i kieliszkiem). W połowie dużych serduszek wykrawamy mniejsze serduszka (wykrojone ciasto możemy jeszcze raz rozwałkować i wykrawać aż zużyjemy niemal całe). Ciastka z dziurkami posmarować roztrzepanym białkiem (będą ładnie błyszczały)
Piec 8-10 min w temp 190 stopni. Jak wspominałam, pilnując, by ciastka się nie przypaliły. Wystudzić ciastka na kratce.
Całe serduszka smarować dżemem i przyciskać ciastkami z dziurką. Brzegi można posypać cukrem pudrem.

Ciasteczka dwukolorowe
(Przepis, z modyfikacjami, stąd
)
Składniki:
  • 240 g masła
  • 1 szklanka cukru
  • 1 duże jajko
  • 2 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 2 i 2/3 szklanki mąki
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/4 szklanki gorzkiego kakao
Mikserem ubić masło z cukrem na gładką masę, dodać jajko i aromat waniliowy - dokładnie połączyć. Przesiać razem mąkę, proszek do pieczenia i sól. Wymieszać dobrze z resztą składników.
Ciasto lekko zagnieść. Podzielić na pół, do jednej części dodać kakao - wyrobić aż do uzyskania jednolitego koloru. Obie porcje zawinąć w folię, włożyć do lodówki na minimum godzinę.
Schłodzone ciasta rozwałkować (na grubość 3-4 mm). Z obydwu porcji wycinać serduszka największą foremką. Na środku każdego ciasteczka wyciąć mniejsze. Z powycinanych kształtów złożyć ciasteczka tak by kolory układały się na przemian.
Piec na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w piekarniku nagrzanym do 180 stopni przez 11-12 minut.

Smacznego!
P.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)