czwartek, 10 lutego 2011

Walentynkowe cynamonowe serducha



Słodkie cynamonowe serduszka są o wiele lepszym prezentem na walentynki dla Niego niż każdy inny. W końcu przez żołądek do serca! :)

Walentynkowe cynamonowe serduszka
Przepis ze wspaniałego blogu.

Składniki na 8 sztuk:

  • 250 ml kefiru lub maślanki
  • 120 g masła, roztopionego
  • 500 g mąki pszennej chlebowej
  • 60 g cukru
  • 14 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży suchych
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
  • szczypta soli
Nadzienie:
  • 100 g płynnego miodu (użyłam kilka łyżek syropu klonowego)
  • 3 czubate łyżki cynamonu
Do posmarowania i posypania:
  • 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
  • cukier demerara do posypania (niekoniecznie)
Roztopić masło, gorące wymieszać z maślanką. Ze świeżymi drożdżami zrobić zaczyn. Jak podrosną (suche od razu) wymieszać dokładnie z mąką. Dodać cukier i obie skórki. Wymieszać, a po wstępnym połączeniu dodać ciepłą mieszankę maślanki z tłuszczem,wyrobić na gładkie ciasto. Przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośnięcia (podwojenia objętości) w ciepłym miejscu.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na lekko posypanej mąką powierzchni na prostokąt (ok. 40 x 35 cm). M
iód rozsmarować równomiernie na cieście i posypać cynamonem. Ciasto podzielić na 8 pasków (5 cm x 35 cm). Każdy pasek zwinąć w spiralę i uformować serce (skręcić, złączyć końce, a środek zgiąć), dobrze połączyć i  kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Serca 
posmarować  jajkiem z mlekiem i zostawić na 15 minut w ciepłym miejscu do napuszenia. Przed 
samym pieczeniem oprószyć cukrem.
Piec w temperaturze 170ºC przez niecałe 20 minut. Ostudzić na kratce.
Smacznego! 

J.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)