Walentynkowe cynamonowe serduszka
Przepis ze wspaniałego blogu.
Składniki na 8 sztuk:
- 250 ml kefiru lub maślanki
- 120 g masła, roztopionego
- 500 g mąki pszennej chlebowej
- 60 g cukru
- 14 g drożdży świeżych lub 7 g drożdży suchych
- 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
- 1 łyżeczka otartej skórki z pomarańczy
- szczypta soli
Nadzienie:
- 100 g płynnego miodu (użyłam kilka łyżek syropu klonowego)
- 3 czubate łyżki cynamonu
Do posmarowania i posypania:
- 1 jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka do posmarowania
- cukier demerara do posypania (niekoniecznie)
Wyrośnięte ciasto rozwałkować na lekko posypanej mąką powierzchni na prostokąt (ok. 40 x 35 cm). M
iód rozsmarować równomiernie na cieście i posypać cynamonem. Ciasto podzielić na 8 pasków (5 cm x 35 cm). Każdy pasek zwinąć w spiralę i uformować serce (skręcić, złączyć końce, a środek zgiąć), dobrze połączyć i kłaść na blaszce wyłożonej papierem do pieczenia. Serca
posmarować jajkiem z mlekiem i zostawić na 15 minut w ciepłym miejscu do napuszenia. Przed
samym pieczeniem oprószyć cukrem.Piec w temperaturze 170ºC przez niecałe 20 minut. Ostudzić na kratce.
Smacznego!
J.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)