Chyba nie będę oryginalna. Jeżeli ktoś by mnie zapytał jaki jest mój ulubiony mistrz kuchni bez wahania powiem Gordon Ramsay. I tu nie chodzi tylko o wszystkie programy telewizyjne, w których był i jest obecny (które swoją drogą też z zapaleniem oglądam). Chodzi o całą jego kuchnię i osobowość, którą za pomocą jej wyraża. Smakowite, a zarazem wykwintne ciasta. Tak jak i to.
Piernikowe ciasto z jabłkami
Autor: Gordon Ramsay (zaskakujące, bo nie bezpośrednio, ale u Liski przepis znaleziony)
Składniki:
- 1 kg jabłek, obranych i pokrojonych na cienkie plasterki
- 50 g cukru pudru
- 30 g masła
- 225 g mąki pełnoziarnistej
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/2 łyżeczki sody
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1 łyżeczka imbiru w proszku
- 1/2 łyżeczki mielonej gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki mielonych goździków
- 1/4 łyżeczki soli
- 50 ml oliwy
- 1 jajko
- 2 jabłka, obrane i pokrojone w cienkie plasterki (do ułożenia na cieście)
Tortownicę o średnicy 23 cm posmarować masłem, wyłożyć papierem (ja oprószyłam otrębami, J.).
Plasterki jabłek wrzucić do garnka, dodać cukier puder i masło i dusić na dużym ogniu ok. 10-12 minut, mieszając. Jabłka powinny się rozpaść a woda wyparować. Utłuc na puree. (uczyniłam to młotkiem, bo sitko do tłuczenia ziemniaczków się dzień wcześniej popsuło :) ) Ostudzić.
Piekarnik nagrzać do 170 st C.
W misce wymieszać mąkę z przyprawami, solą, sodą i proszkiem do pieczenia. Dodać jajko i oliwę, następnie puree. Wymieszać i przełożyć do przygotowanej tortownicy.
Wstawić do piekarnika i piec 30-35 minut. Wyjąć, na wierzchu ułożyć plasterki z dwóch pozostałych jabłek, spryskać sokiem z cytryny i ponownie wstawić do piekarnika i dopiekać kolejne 30-35 minut.
Po upieczeniu posmarować gorącycm dżemem, przestudzić lekko w formie, następnie wyjąć z niej i podawać ostudzone.
Smacznego!
J.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)