Na święta miło zjeść jakieś lekkie, niesłodkie ciasto. Ja to zrobiłam z myślą o mojej siostrze - ona lubi "zdrowe przysmaki". I to ciasto też bardzo polubiła. Ja niestety jego nie jadłam, bo jestem uczulona na orzechy, ale podobno jest pyszne! Pożywne, zdrowe i aromatyczne. Można je też zrobić ze startymi jabłkami - wtedy będzie wilgotniejsze.
Ciasto otrębowe
przepis z mojewypieki, z lekkimi zmianami
porcja na foremkę o wymiarach 30x15 cm (może być węższa, wtedy ciasto będzie wyższe)
Składniki:
- 2 szklanki otrębów
- 2/3i brązowego cukru
- pół szklanki suchego maku
- pół szklanki mąki pszennej
- 100 g orzechów włoskich, posiekanych z grubsza
- 100 g rodzynek
- 190 g masła lub margaryny
- 4 jajka (oddzielnie)
- 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka aromatu migdałowego
- 4 łyżki cukru
- 2 łyżki kwaśnej śmietany
- 3 łyżki kakao
- 60 g masła
- 1 łyżeczka żelatyny
Białka oddzielić od żółtek, ubić na sztywną pianę. Powoli dodawać cukier, dalej ubijając. Dodać żółtka i ubić. Dodać otręby, mak, wymieszać. Tłuszcz rozpuścić i gorący (ja lekko ostudziłam) wlać ostrożnie do ciasta, wymieszać. Mąkę z proszkiem przesiać, wymieszać i wsypać do ciasta. Dodać aromat migdałowy. Wsypać bakalie i wymieszać.
Ciasto przełożyć do wysmarowanej masłem foremki.
Piec w temperaturze 180ºC przez 50 - 60 minut, do tzw. suchego patyczka. Przestudzić.
Przygotować polewę: Żelatynę zalać niewielką ilością gorącej wody, wymieszać do rozpuszczenia. Resztę składników zagotować. Dodać żelatynę do reszty masy. Wymieszać dobrze i przestudzić. Jak już lekko zgęstnieje, polać ciasto.
Smacznego!
J.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)