środa, 27 kwietnia 2011

Kawa po kapitańsku

Uwielbiam kawę na tysiąc różnych smaków. A gdy nie mam sił na zrobienie czegoś słodkiego, ona sprawdza się idealnie. Tę można zrobić w mig z niczego, a smakuje.... Bosko! Dosyć mocna (ale ja pijam bardzo lekkie kawy), lekko alkoholowa i tak cudownie słodka.

Kawa po kapitańsku
przepis z ugotuj.to
porcja na jedną szklankę

Składniki:
  • 1 mały kieliszek brandy (ok. 30 ml)
  • 1 filiżanka kawy espresso (ilość łyżeczek taka, jaką zazwyczaj dajecie do kawy)
  • 1 żółtko
  • 2 łyżeczki cukru
Brandy podgrzać z łyżeczką cukru - do czasu, aż cukier się rozpuści. Z żółtka i drugiej łyżeczki cukru ukręcić kogel-mogel. Gorącą brandy wlać do wysokiej szklanki. Na brandy wylać świeżo zaparzoną kawę, a na kawę kogel-mogel. Aby kawa po kapitańsku smakowała jak należy, kolejne warstwy wlewamy ostrożnie, tak aby nie połączyły się ze sobą.

Smacznego!
J.

1 komentarz:

  1. Mmm...musi być cudowna! Bardzo chętnie wypróbuję. U mnie tez wczoraj była kawa :) Pozdrawiam!

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)