środa, 27 kwietnia 2011

Placuszki bananowe

Są pyszne, pożywne i aromatyczne. Rozpływają się w ustach, co daje niepowtarzalny efekt. Wspaniałe na kolację, śniadanie lub jako przekąska.

Placuszki bananowe
porcja na kilkanaście placuszków

Składniki:
  • szklanka mąki pełnoziarnistej
  • łyżka brązowego cukru
  • pół łyżeczki proszku do pieczenia
  • szczypta soli
  • pół łyżeczki mielonego kardamonu
  • 1 jajko
  • szklanka maślanki
  • łyżka oleju
  • pół łyżeczki aromatu waniliowego
  • 1 mały banan, drobno pokrojony
W misce wymieszać suche składniki (mąka, proszek, cukier, sól, kardamon). Dodać roztrzepane jajko, maślankę, olej, aromat. Dokładnie zmiksować. Dodać banana, wymieszać. Smażyć na rozgrzanej patelni, aż będą złoto-brązowe. Podawać z cukrem pudrem, sosem, bitą śmietaną lub suche.

Smacznego!
J.

2 komentarze:

  1. No i teraz już się na niczym nie skupię dopóki nie wypróbuję tego przepisu... ;)

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)