Są pyszne, pożywne i aromatyczne. Rozpływają się w ustach, co daje niepowtarzalny efekt. Wspaniałe na kolację, śniadanie lub jako przekąska.
Placuszki bananowe
porcja na kilkanaście placuszków
Składniki:
- szklanka mąki pełnoziarnistej
- łyżka brązowego cukru
- pół łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli
- pół łyżeczki mielonego kardamonu
- 1 jajko
- szklanka maślanki
- łyżka oleju
- pół łyżeczki aromatu waniliowego
- 1 mały banan, drobno pokrojony
W misce wymieszać suche składniki (mąka, proszek, cukier, sól, kardamon). Dodać roztrzepane jajko, maślankę, olej, aromat. Dokładnie zmiksować. Dodać banana, wymieszać. Smażyć na rozgrzanej patelni, aż będą złoto-brązowe. Podawać z cukrem pudrem, sosem, bitą śmietaną lub suche.
Smacznego!
J.
Ooo to coś dla mnie ;)
OdpowiedzUsuńNo i teraz już się na niczym nie skupię dopóki nie wypróbuję tego przepisu... ;)
OdpowiedzUsuń