poniedziałek, 25 kwietnia 2011

Sernik tradycyjny

I pomyśleć, że kiedyś nie lubiłam twarogu.... A teraz biorę dokładkę niemal każdego sernika. A to sernik podstawowy, najbardziej tradycyjny - z rodzynkami. Czyli nienawidzony przez jednych, uwielbiany przez drugich. Jako miłośniczka wszelkich bakalii zdecydowanie należę do drugiej grupy :)

Sernik
porcja na tortownicę o średnicy 24-26 cm składniki:


  • 1 kg twarogu mielonego (wiaderkowego)
  • 250 g masła
  • 3 łyżki mąki ziemniaczanej
  • 8 jajek
  • 1,5 szklanki cukru pudru
  • łyżeczka proszku do pieczenia
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • aromat cytrynowy (kilka kropli)
  • 100 g rodzynek
Masło utrzeć, połączyć z z twarogiem. Żółtka utrzeć ze szklaną cukru pudru i z cukrem waniliowym, a następnie dodać do twarogu. Do masy wmieszać aromat, mąkę przesianą z proszkiem do pieczenia. Białka ubić na sztywno i połączyć z resztą cukru pudru. Powstałą pianę i rodzynki delikatnie wmieszać do masy twarogowej. Przelać do wyłożonej papierem do pieczenia blachy (średnia, prostokątna lub tortownica o średnicy 24-26 cm). Ciasto piec przez około 90 minut w piekarniku nagrzanym do temperatury 170ºC. Wystudzone ciasto ozdobić polewą czekoladową (przepis tu) i posypać wiórkami kokosowymi (opcjonalnie).

Smacznego!
P.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)