niedziela, 24 kwietnia 2011

Keks


Pora na keks. Typowy, z dużą ilością bakalii. Może nie jest to moje ulubione ciasto, ale na pewno wpisuje się w świąteczną tradycję. Wyszedł taki, jaki według starych przepisów powinien być i nic tu już nie trzeba dodawać.

Keks
przepis z Poradnika Domowego 12/2008

Składniki (na jedną dużą lub dwie standardowe formy-keksówki):

  • 500 g mąki
  • 250 g masła
  • 200 g cukru
  • 4 jaja
  • 1/2 szklanki mleka
  • 4 łyżeczki cukru waniliowego
  • 4 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 150 g rodzynek
  • 150 g smażonej w cukrze skórki pomarańczowej
  • 100 g innych bakalii (np. daktyli, fig)
  • szczypta soli
Mąkę przesiać z proszkiem do pieczenia. Masło utrzeć z cukrem i cukrem waniliowym. Ucierając, dodawać pojedynczo żółtka, porcjami mąkę, na końcu mleko. Całość zmiksować. Bakalie oprószyć mąką i dodać do ciasta. Białka ubić z solą na sztywno i delikatnie wmieszać do keksu. Przełożyć do wysmarowanej tłuszczem formy. Wstawić na 60-70 minut do piekarnika nagrzanego do 170ºC. Gdyby wierzch zaczął się zbyt mocno przypiekać, przykryć folią aluminiową. Wystudzone ciasto polać polewą czekoladową (przepis tu) i ozdobić ulubionymi bakaliami (u mnie żurawina).

Smacznego!
P.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)