Pora na keks. Typowy, z dużą ilością bakalii. Może nie jest to moje ulubione ciasto, ale na pewno wpisuje się w świąteczną tradycję. Wyszedł taki, jaki według starych przepisów powinien być i nic tu już nie trzeba dodawać.
Keks
przepis z Poradnika Domowego 12/2008
Składniki (na jedną dużą lub dwie standardowe formy-keksówki):
- 500 g mąki
- 250 g masła
- 200 g cukru
- 4 jaja
- 1/2 szklanki mleka
- 4 łyżeczki cukru waniliowego
- 4 łyżeczki proszku do pieczenia
- 150 g rodzynek
- 150 g smażonej w cukrze skórki pomarańczowej
- 100 g innych bakalii (np. daktyli, fig)
- szczypta soli
Smacznego!
P.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)