niedziela, 24 kwietnia 2011

Mazurko-makowiec

Drugi makowiec to właściwie mazurek. Płaski, na kruchym cieście. Nie jestem miłośniczką maku, ale kruchego ciasta już tak, więc ten bardziej przypadł mi do gustu niż poprzednio proponowany. No a poza tym jego ozdobą jest kruszonka, a już mówiłam, że ją uwielbiam!
 
Mazurko-makowiec

składniki (ilość "na oko", bo przepisu brak...):

  • 2 i 1/2 szklanki mąki
  • kostka margaryny
  • 3/4 szklanki cukru
  • 3 żółtka
  • jajko
  • łyżeczka proszku do pieczenia
na masę:

  • puszka mielonego maku (gotowa masa do makowców)
na kruszonkę:

  • mąka, cukier, margaryna (ilość według uznania)
  • + odrobina polewy czekoladowej


Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, chłodzić przez pół godziny. Ciastem wylepić wysmarowaną tłuszczem blachę (średnią, prostokątną). Na ciasto wyłożyć masę makową. Cukier, mąkę i pokruszoną margarynę zagnieść szybko w okruszki. Kruszonką posypać masę makową. Ciasto piec przez około 20 minut w temperaturze 180ºC. Po wystudzeniu ozdobić kleksami polewy czekoladowej.

Smacznego!
P.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)