Mazurko-makowiec
składniki (ilość "na oko", bo przepisu brak...):
- 2 i 1/2 szklanki mąki
- kostka margaryny
- 3/4 szklanki cukru
- 3 żółtka
- jajko
- łyżeczka proszku do pieczenia
- puszka mielonego maku (gotowa masa do makowców)
- mąka, cukier, margaryna (ilość według uznania)
- + odrobina polewy czekoladowej
Z podanych składników zagnieść kruche ciasto, chłodzić przez pół godziny. Ciastem wylepić wysmarowaną tłuszczem blachę (średnią, prostokątną). Na ciasto wyłożyć masę makową. Cukier, mąkę i pokruszoną margarynę zagnieść szybko w okruszki. Kruszonką posypać masę makową. Ciasto piec przez około 20 minut w temperaturze 180ºC. Po wystudzeniu ozdobić kleksami polewy czekoladowej.
Smacznego!
P.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)