niedziela, 24 kwietnia 2011

Makowiec różany


W kuchni babci powstały same tradycyjne wielkanocne wypieki, ale z ciekawymi dodatkami. Po mazurku przejdę makowców.
Ten jest oryginalny, bo różany. Moja mama dopiero przy drugim kawałku wpadła na to, co też mogło zostać dodane do masy makowej, że smakuje niecodziennie.


Makowiec różany

Składniki
ciasto:

  • 600 g mąki
  • 1 1/4 szklanki mleka
  • jajko
  • 3 żółtka
  • 100 g masła
  • 100 g cukru
  • 50 g drożdży
  • opakowanie cukru waniliowego
  • szczypta soli
nadzienie:

  • 200 g mielonego maku (suchego)
  • szklanka mleka
  • kilka łyżek powideł śliwkowych
  • kilka łyżek marmolady różanej
polewa:
  • 100 g gorzkiej czekolady
  • pół kostki masła
  • kilka łyżek mleka
  • bakalie do ozdoby
Drożdże rozetrzeć w ciepłym mleku, 2 łyżkach cukru i 3 łyżkach mąki. Odstawić do wyrośnięcia.
Rozczyn wlać do przesianej mąki. Dodać jajko, żółtka, resztę cukru, cukier waniliowy, sól. Zagnieść ciasto. Na koniec dodać roztopione masło. Odstawić do wyrośnięcia na 4o minut.
Wszystkie składniki masy połączyć w garnku, gotować na wolnym ogniu 5-10 minut.
Wyrośnięte ciasto rozwałkować (można podzielić na 2-3 placki). Na placek wyłożyć masę i zwinąć jak roladę. Makowiec zawinąć w papier do pieczenia, włożyć do dużej formy - keksówki, albo na płaską blachę. Pozostawić do wyrośnięcia jeszcze na pół godziny.
Piekarnik rozgrzać do temperatury 180-200ºC. Piec roladę przez około 40 minut.
W kąpieli wodnej rozpuścić pokruszoną czekoladę z margaryną, by polewa nie była bardzo gęsta dodać kilka łyżek mleka. Bezpośrednio po przygotowaniu wylać polewę na wierzch ciasta, ozdobić ulubionymi bakaliami (u mnie żurawina i rodzynki).

 
Smacznego!
P.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)