Nie sądzicie, że cynamon to przyprawa idealna? Świetnie pasuje na przykład do drożdżowych słodkości - takich, jak te ślimaczki, które powstały jak gdyby z konieczności, bo przecież nie można zmarnować reszty drożdży...
Cynamonowe ślimaczki:
oryginał tu
Składniki:
- pół szklanki ciepłego mleka
- jajko
- 2 szklanki mąki pszennej
- 3 łyżki cukru
- 80g roztopionego i ostudzonego masła
- 20 g świeżych drożdży
- szczypta soli
Na nadzienie:
- 1/4 kostki masła, roztopionego
- około pół szklanki cukru
- kilka łyżeczek cynamonu
- jajko do posmarowania
Z drożdży, łyżki cukru, 2 łyżek mąki i połowy mleka zrobić zaczyn. Odstawić do wyrośnięcia do podwojenia objętości.
Do miski przesiać mąkę, dodać sól, jajko, resztę mleka, resztę cukru i wyrośnięty zaczyn.
Dobrze wyrobić i wlać masło. Wyrabiać, aż zacznie odchodzić od ręki, odstawić do wyrośnięcia. Kiedy podwoi objętość wyłożyć na stolnicę, podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować, posmarować nadzieniem (w rondelku rozpuścić masło, dodać cukier i cynamon).
Zwinąć jak roladę, pokroić w plastry, ułożyć na blaszce (posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką) zachowując odstępy - sporo urosną. Posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec około 10 - 15 minut w temperaturze 180°C.
Do miski przesiać mąkę, dodać sól, jajko, resztę mleka, resztę cukru i wyrośnięty zaczyn.
Dobrze wyrobić i wlać masło. Wyrabiać, aż zacznie odchodzić od ręki, odstawić do wyrośnięcia. Kiedy podwoi objętość wyłożyć na stolnicę, podzielić na 3 części. Każdą rozwałkować, posmarować nadzieniem (w rondelku rozpuścić masło, dodać cukier i cynamon).
Zwinąć jak roladę, pokroić w plastry, ułożyć na blaszce (posmarowanej tłuszczem i wysypanej mąką) zachowując odstępy - sporo urosną. Posmarować roztrzepanym jajkiem.
Piec około 10 - 15 minut w temperaturze 180°C.
Smacznego!
P.
P.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)