niedziela, 10 kwietnia 2011

Cytrynowe kuleczki



Nakupiłam cytrynek i trzeba było z nich coś stworzyć. Powstały leciutkie, orzeźwiające ciasteczka. Pierwotnie miały być rozetkami, ale niestety moje studenckie wyposażenie kuchni na to nie pozwoliło. Może wkrótce pozwoli. :)


Kruche cytrynowe kuleczki
przepis pochodzi z The Australian Women's Weekly 'Everyday cakes & cookies'. 
Składniki na około 60 - 70 sztuk:
  • 250 g miękkiego masła 
  • starta skórka z 1 niedużej cytryny (zależy jak mocno cytrynowe chcemy ciasteczka)
  • 40 g cukru pudru
  • 225 g mąki pszennej
  • 75 g skrobii ziemniaczanej
(w przepisie specjalnie nie ma jajek)
Masło i cukier ubijać mikserem, aż masa zmieni kolor na bielszy. Dodać skórkę z cytryny i ubijać jeszcze przez parę minutek. Dosypać mąkę i skrobię, zmiksować do gładkości. Z mieszaniny formować kuleczki wielkości orzecha włoskiego, można na nich odcisnąć/narysować jakieś znaczki (ja na części odcisnęłam gwiazdki) i układać je na blaszce wyłożonej papierem. Nie ma potrzeby zachowywania dużych odstępów, nie urosną.
Piec w temperaturze 170ºC przez około 15 minut. Nie rumienią się, więc nie należy czekać, aż to uczynią, bo mogą się przypalić od spodu. Przed zdjęciem z blachy odczekać kilka minut. Studzić na kratce.


Smacznego!
J.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)