Przepyszne ze wszystkim i do wszystkiego - moje pierwsze drożdżowe bułeczki.
Maślane kwiatuszki z kruszonką
Przepis na dwa spore kwiatki.
Ciasto:
- 600 g mąki pszennej
- 20 g świeżych drożdży (lub 1 łyżeczka suszonych instant)
- 40 g cukru
- 50 g masła
- 1 jajko
- 240 ml mleka
- 1 łyżeczka esencji waniliowej
Kruszonka:
- 50 g miękkiego masła
- 50 g mąki
- 50 g drobnego cukru
Do posmarowania: jajko roztrzepane z 1 łyżką mleka
Zrobić zaczyn: wymieszać drożdże z odrobiną mąki, cukru i dwoma łyżkami letniego mleka. Odstawić na 15 minut, żeby drożdże zaczęły pracować.
Masło rozpuścić. Mleko lekko podgrzać (nie może być zbyt ciepłe)wymieszać z cukrem i solą. Kiedy lekko przestygnie, połączyć z jajkiem. Dodać mąkę wymieszaną z zaczynem. Zacząć wyrabiać. Po kilku minutach gniecenia dodać masło. Wyrobić gładkie ciasto. Pozostawić przykryte ściereczką w temperaturze pokojowej na 1-1,5 h, aż podwoi swoją objętość.
Z ciasta formować małe okrągłe bułeczki o średnicy ok. 3-4 cm, układać je w okrągłej formie wyłożonej papierem do pieczenia, zostawiając między nimi ok. 2 cm odstępy. Przykryć wilgotną ściereczką, odstawić w ciepłe miejsce do wyrastania na 30-40 minut.
Zrobić kruszonkę: wszystkie składniki połączyć w miseczce do konsystencji grudek.
Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem, posypać kruszonką.
Wyrośnięte bułeczki posmarować jajkiem, posypać kruszonką.
Piekarnik nagrzać do 200 st.
Wstawić bułeczki i piec około 15 minut, do zarumienienia.
Smacznego!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)