niedziela, 10 kwietnia 2011

Drożdżówki z twarożkiem i jagodami



Wszyscy uwielbiają ciepłe drożdżówki prosto z piekarnika. Jak do tego zimą można w nich poczuć smak jagód, to już chyba nawet przy najściślejszej diecie nie idzie się oprzeć!


Drożdżówki z twarożkiem i jagodami
Przepis pochodzi z tego blogu. W moim wypadku pośrednio przez mojewypieki.


Składniki na 12 - 15 bułeczek:
  • 80 g drobnego cukru
  • 1 łyżeczka soli
  • 70 g miękkiego masła
  • 1 duże jajko, roztrzepane
  • 450 g mąki pszennej (użyłam chlebowej)
  • 2 łyżeczki suchych drożdży (8 g) lub 16 g świeżych
  • 1 i 1/8 szklanki mleka lub maślanki, o temperaturze pokojowej
Nadzienie:
  • 200 g jagód (mogą być mrożone)
  • 150 g serka śmietankowego (jak na serniki) lub ricotty - dobrze jest zostawić na noc na sicie do odsączenia.
  • 2 łyżki miodu
  • 2 - 3 łyżki cukru waniliowego
Do posmarowania: rozbełtane 1 jajko z łyżką mleka 

Serek, miód i cukier waniliowy wymieszać, odstawić.
Jeśli używamy świeżych drożdży to zrobić rozczyn (z odrobiną cukru, mąki i paroma łyżkami letniego mleka), odstawić, żeby ruszył. Wszystkie składniki połączyć w naczyniu. Wyrobić miękkie, elastyczne ciasto, może się trochę kleić. Oprószyć mąką, odłożyć do podwojenia objętości w ciepłe miejsce, przykryte ręczniczkiem lnianym.



Po tym czasie ciasto wyjąć, lekko wyrobić. Rozwałkować na prostokąt 30 x 35 cm (nie większy, bo ciasto będzie zbyt cienkie). Jeśli się klei można podsypać leciutko mąką. Posmarować powierzchnię twarożkiem, posypać  jagodami. Nie tworzyć zbyt grubej warstwy, ponieważ wtedy nam wszystko wypłynie. Całość zwinąć wzdłuż krótszego boku. Pokroić na 12-16 równych części - ślimaków, które należy ułożyć powierzchnią świeżo ściętą do góry, w odległosci około 1 cm od siebie (na oprószonej mąką lub wyłożonej papierem do pieczenia blaszce). Po prostu tak położyć, żeby farsz był od dołu, a nie od góry, bo się przypali. Odstawić znowu przykryte do wyrośnięcia w ciepłe miejsce, na około 60 minut.
Piec w temperaturze 190ºC przez około 20 - 25 minut, aż bułeczki będą dobrze wypieczone, ale nie przypalone. Studzić na kratce. Jak ktoś lubi można polukrować. 
Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)