poniedziałek, 11 kwietnia 2011

Lemon dimples


Aby całego lemon curd nie pochłonąć łyżeczką trzeba jak najszybciej zrobić te niezawodne ciasteczka. Kruche, słodko-kwaśne, idealne.


Lemon dimples:
ponowenie dzięki Dorotce

Składniki:

  • 180 g miękkiego masła
  • pół szklanki cukru pudru
  • 1/4 szklanki drobnego cukru
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
  • 1 łyżka soku z cytryny
  • 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 2 szklanki mąki pszennej
  • słoiczek lemon curd
Masło utrzeć mikserem. Dodać cukry. Miksując dodawać jajko, skórkę i sok z cytryny, wanilię.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy maślanej. Zmiksować.
Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą, schłodzić przez godzinę w lodówce.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180ºC.
Przygotować blachę (najlepiej taką dużą - półkę piekarnikową) - pokryć papierem do pieczenia. / posmarować margaryną i posypać mąką.
Ze schłodzonego ciasta robić nieduże kulki (wyjdzie około 30), układać na blaszce w odstępach (urosną). Każde ciastko lekko spłaszczyć i zrobić w nim głębokie i szerokie wgłębienie (najwygodniej zakrętką od alkoholu, wgłębienie powinno być niemal do samej blachy). Wypełnić lemon curd (około 1 łyżeczki na 1 ciastko).
Piec przez około 15 minut. Przestudzić na kratce.
Smacznego!
P.

1 komentarz:

  1. ja coś nie mam ręki do lemon curdu. Dwa razy robiłam i albo mi po prostu lemon curd nie smakuje, albo nie potrafię go dobrze zrobić ;)

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)