Aby całego lemon curd nie pochłonąć łyżeczką trzeba jak najszybciej zrobić te niezawodne ciasteczka. Kruche, słodko-kwaśne, idealne.
Lemon dimples:
ponowenie dzięki Dorotce
Składniki:
- 180 g miękkiego masła
- pół szklanki cukru pudru
- 1/4 szklanki drobnego cukru
- 1 duże jajko
- 1 łyżeczka otartej skórki z cytryny
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 2 szklanki mąki pszennej
- słoiczek lemon curd
Masło utrzeć mikserem. Dodać cukry. Miksując dodawać jajko, skórkę i sok z cytryny, wanilię.
Mąkę wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać do masy maślanej. Zmiksować.
Gotowe ciasto owinąć w folię spożywczą, schłodzić przez godzinę w lodówce.
Piekarnik nagrzać do temperatury 180ºC.
Przygotować blachę (najlepiej taką dużą - półkę piekarnikową) - pokryć papierem do pieczenia. / posmarować margaryną i posypać mąką.
Ze schłodzonego ciasta robić nieduże kulki (wyjdzie około 30), układać na blaszce w odstępach (urosną). Każde ciastko lekko spłaszczyć i zrobić w nim głębokie i szerokie wgłębienie (najwygodniej zakrętką od alkoholu, wgłębienie powinno być niemal do samej blachy). Wypełnić lemon curd (około 1 łyżeczki na 1 ciastko).
Piec przez około 15 minut. Przestudzić na kratce.
Smacznego!
P.
ja coś nie mam ręki do lemon curdu. Dwa razy robiłam i albo mi po prostu lemon curd nie smakuje, albo nie potrafię go dobrze zrobić ;)
OdpowiedzUsuń