Bułeczki twarożkowe z owocami
według Kuchnipanao
Składniki:
- 220 g mąki pszennej
- 10 g drożdży
- 35 g masła, roztopionego
- 125 ml mleka
- 50 g twarożku mielonego, sernikowego (jeśli nie mamy może być zwykły, dobrze rozdrobniony)
- 2 łyżeczki cukru
- szczypta soli
- posiekane bakalie (po garści): rodzynki, daktyle, śliwki itd.
- + do roztrzepane jajko do posmarowania
Drożdże rozrobić w połowie mleka, dodać 2 łyżki mąki i cukier, odstawić do wyrośnięcia na 10 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać rozczyn, pozostałe mleko, twarożek. Na koniec dodać roztopione masło i bakalie. Dobrze połączyć wszystkie składniki. Odstawić na około pół godziny.
Z wyrośniętego ciasta uformować bułeczki i ułożyć je na wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą blasze. Piec około 15 minut w temperaturze 220ºC. Ostudzić na kratce.
Smacznego!
P.
Z wyrośniętego ciasta uformować bułeczki i ułożyć je na wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą blasze. Piec około 15 minut w temperaturze 220ºC. Ostudzić na kratce.
Smacznego!
P.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)