wtorek, 3 maja 2011

Bułeczki twarożkowe z owocami

I jeszcze jedna propozycja nim pozbędę się wielkanocnej dekoracji :) Delikatne bułeczki z twarożkiem i suszonymi owocami. W sam raz na śniadanie, koniecznie z dodatkiem konfitury malinowej.

Bułeczki twarożkowe z owocami
według Kuchnipanao

Składniki:
  • 220 g mąki pszennej
  • 10 g drożdży
  • 35 g masła, roztopionego
  • 125 ml mleka
  • 50 g twarożku mielonego, sernikowego (jeśli nie mamy może być zwykły, dobrze rozdrobniony)
  • 2 łyżeczki cukru
  • szczypta soli
  • posiekane bakalie (po garści): rodzynki, daktyle, śliwki itd.
  • + do roztrzepane jajko do posmarowania
Drożdże rozrobić w połowie mleka, dodać 2 łyżki mąki i cukier, odstawić do wyrośnięcia na 10 minut. Mąkę przesiać do miski, dodać rozczyn, pozostałe mleko, twarożek. Na koniec dodać roztopione masło i bakalie. Dobrze połączyć wszystkie składniki. Odstawić na około pół godziny.
Z wyrośniętego ciasta uformować bułeczki i ułożyć je na wysmarowanej masłem i wysypanej bułką tartą blasze. Piec około 15 minut w temperaturze 220ºC. Ostudzić na kratce.

Smacznego!
P.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)