wtorek, 3 maja 2011

Gofry


Za oknem tak okropna pogoda, że dla lepszego samopoczucia czuję się w obowiązku pokazać coś kolorowego. Długi majowy weekend spędziłam z D. i jego siostrą bawiąc się trochę w matkę Polkę i przygotowując dla moich łasuchów mnóstwo słodkich atrakcji. Na pierwszy ogień: gofry (tu należą się podziękowania dla mojej współlokatorki, której toster/gofrownica zapewnia dodatkową atrakcję w postaci ciekawego kształtu).

Gofry

Składniki:
  • 130 g mąki
  • 70 g margaryny
  • opakowanie cukru waniliowego (dodatkowo ewentualnie 1-2 łyżki zwykłego cukru)
  • 2 jajka
  • płaska łyżeczka proszku do pieczenia
  • pół szklanki mleka
  • szczypta soli
  • olej (do smarowania gofrownicy)

W misce utrzyj margarynę z cukrem, następnie z jajkami. Wmieszaj mąkę z proszkiem do pieczenia. Dodaj mleko. Dokładnie wymieszaj (masa powinna być dość gęsta). Rozgrzej gofrownicę i nakładaj łyżką ciasto (za każdym razem smaruj gofrownicę odrobiną oleju, by ciasto nie przywierało). Gofry pieką się około 3-4 minut (ale trzeba sprawdzać, bo gofrownice mają różną moc). Mi wyszło 12 małych myszek :)
Podawać tuż po upieczeniu (niestety po czasie robią się nieco gumowate), ozdabiając według własnych upodobań - u mnie bita śmietana (przed nałożeniem koniecznie trochę odczekać, bo na gorących gofrach śmietana od razu się rozpływa), truskawki i polewa wiśniowa.

Smacznego!
P.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)