czwartek, 26 maja 2011

Ciasto bananowe


Z okazji Dnia Matki zdecydowałam się upiec mamie malutkie ciacho w kształcie serduszka. Niestety włożyłam troszkę za dużo ciasta do foremki i nie miało one kształtu serca. :(
Wyszło jednak pyszne! Nie jestem fanem ciast bananowych, a to było wyjątkowe. Ani bardzo mocno wilgotne (co nie pasuje mi w ciastach bananowych), ani mocno suche - idealnie puszyste i mięciutkie! Z lekką nutką cynamonu, sporą dozą bananów i odrobiną wilgoci. 
W przepisie było zaznaczone, że należy się dokładnie trzymać kolejności dodawania składników, ktoóre powinny być w temperaturze pokojowej. Róbcie je tak, a ciacho wyjdzie przepyszne!
I jeszcze raz wszystkiego najlepszego wszystkim mamom, szczególnie mojej! :) 

Ciasto bananowe
przepis pochodzi z Chocolate Bar, Matt Lewis
porcja na blachę o średnicy 23cm
(ja robilam z 1/4 porcji na mini blaszkę)



Składniki:
Ciasto:
  • 2 duże banany
  • 1/3 szklanki (80ml) śmiatany (18-24%), w temepraturze pokojowej
  • 1,5 łyżeczki aromatu waniliowego
  • 2 duże jajka
  • 1 szklanka (200g) białego cukru
  • 2 szklanki (230g) mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki soli
  • 1/4 łyżeczki mielonego cynamonu
  • 140g masła w temperaturze pokojowej
Czekoladowa pomadkowa polewa:
  • 90g czekolady, rozdrobnionej
  • 110g masła w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka (120g) cukru pudru, przesianego
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
Nagrzać piekarnik do 180 stopni C. Umieść kratkę na środkowej półce. Wysmarój blachę o średnicy 23cm masłem i wysyp ją mąką.
W misce zmiksuj banany, śmietanę i aromat waniliowy. Rób to, aż mieszanina będzie gładka. Dodaj jajka i mieszaj aż wszystko będzie dokładnie połączone.
W drugiej misce wymieszaj cukier, mąką, proszek do pieczenia, sodę oczyszczoną, sól i cynamon. Dodaj miękkie masło razem z połową mieszaniny bananowej. Ubijaj na małej prędkości, aż suche składniki będą wilgotne. Zwiększ prędkość miksera do środkowej i miksuj przez 1-2 minuty. Zbierz ciasto ze ścianek miski. Dodaj pozostałe banany w dwóch turach, ubijając dokładnie po każdym dodaniu.
Przelej ciasto do przygotowanej tortownicy i wygładź wierzch. Piecz przez 35-40 minut lub do momentu, kiedy wbity w środek patyczek będzie wychodzić czysty.
Wyjmij z piekarnika i ostódź przez przynajmniej 10 minut, przed wyjęciem z tortownicy (zdjęciem brzegów).


(Ja moje ciasto polałam zwyczajną polewą, gdyż nie miałam na tą składników, ale ta jest pyszna i piękna, więc zamieszczam oryginalny przepis na polewę!)


Przygotowanie polewy: Rozpuść czekoladę w kąpieli wodnej. Zdejmij z palnika i odstaw do ostygnięcia do temperatury pokojowej.
W misce utrzyj masło, aż będzie gładkie i kremowe (zajmuje to około 1 minuty). Dodaj cukier i ucieraj aż będzie mieszanina będzie lekka i puszysta (około 2 minut). Wbij aromat waniliowy. Dodaj rozpuszczoną czekoladę i uibiaj na małej prędkości aż składniki będą dobrze połączone. Zwiększ prędkość do średniej prędkości i ubijaj aż polewa będzie kremowa i gładka, o dającej się dobrze rozprowadząć konsystencji (2-3 minuty).


Całkowicie ostudzone ciasto polej (wierzch i ścianki) polewą. Można ozdobić suszonymi bananami. Ciasto moze być przechowywane w temperaturze pokojowej lub w lodówce przez kilka dni.


Smacznego!
J.

1 komentarz:

  1. Kocham banany w ciescie! No i praktyczna strona medalu: takie ciacho rzeczywiscie wytrzymuje spokojnie kilka dni! :)

    www.lejdi-of-the-house.bloog.pl

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)