wtorek, 10 maja 2011

Crunch rabarbarowo-truskawkowy


Crunch - tłumaczy się to jakoś na język polski? Kruszonka? Chyba angielska nazwa mi się bardziej podoba, brzmi apetyczniej. Jest wspaniały na śniadanie (w moim wypadku na drugie, bo na pierwsze to nie mam ani sił, ani czasu jego robić :)) i na kolację... Rozpływa się w ustach, ma wspaniały smak rabarbaru i lekką truskawkową nutę! Do tego kruszonka jest chrupiąca i idealnie słodka. Pycha! 


Crunch rabarbarowo-truskawkowy
na 2-3 porcje


Składniki:
  • pół szklanki mąki pszennej (może być pełnoziarnista)
  • pół szklanki brązowego cukru*
  • 70 g masła
  • pól szklanki płatków owsianych błyskawicznych
  • 1,5 szklanki pokrojonego na plasterki rabarbaru
  • 1/4 szklanki cukru
  • pół łyżki mąki kukurydzianej
  • 60 ml (1/4 szklanki) wody
  • niecałe pół łyżeczki aromatu waniliowego
  • 2-3 łyżki galaretki truskawkowej 
  • dodatkowo: lody waniliowe
W dużej misce wymieszać mąkę z cukrem. Dodawać masło, aż powstanie nam kruszonka. (Ilość dodanego masła może być mniejsza lub większa - zależy od tego, jaką mamy mąkę.) Wymieszać z płatkami owsianymi. Posmarować dno naczyń cieniutko masłem. (U mnie dwa naczynka o średnicy 15cm.) Odłożyć połowę kruszonki, resztą wyłożyć dno naczynia.Wyłożyć na to rabarbar. 


W rondelku wymieszać cukier z mąką kukurydzianą. Dodać wodę i mieszać, aż będzie gładkie. Doprowadzić do wrzenia. Gotować, mieszając, przez 2 minuty. Zdjąć z palnika. Dodać aromat waniliowy. Wylać na rabarbar. Posypać galaretką truskawkową. Przykryć kruszonką.

Piec 40 minut w temperaturze 180 stopni - aż rabarbar będzie miękki, a kruszonka złoto-brązowa. Można podawać z lodami. 

Smacznego!
J.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)