środa, 11 maja 2011

Razowe scones z miodem



Zawsze scones wydawały mi się dosyć "podejrzane", w końcu kto robi bułki z proszkiem do pieczenia? Jednak, gdy naszła mnie chęć na ciepłe bułeczki do śniadania padło na scones. Wyszły zaskakująco dobre! Mocno razowe, ale nie ciężkie od tej mąki. Poza tym mięciutkie, pachnące, lekko słodkawe, ale idealnie pasujące do wytrawnych kanapek. Wspaniałe na weakend'owe śniadanko!


Razowe scones z miodem
przepisz z tego blogu


Składniki na 15 scones:
  • 2 szklanki (300 g) mąki pszennej
  • 1 szklanka (160 g) mąki razowej
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • pół łyżeczki cynamonu
  • 20 g masła
  • 1/4 szklanki (60 ml) płynnego miodu
  • około 1 szklanki (250 ml) mleka 
Wymieszać suche składniki. Dodać masło, miód i mleko, szybko wyrobić. Masa powinna być gładka, może się kleić.
Podsypując mąką razwałkować na grubość 2 cm i wycinać kółka o średnicy około 5,5 cm (szklanką lub foremką do ciastek o ostrych krawędziach).
Piec w temperaturze 220ºC przez około 15 minut (piekłam około 12 minut).
Smacznego!
J.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)