Uwielbiam drożdżówki... Czasem się zastanawiam dlaczego tak długo ich nie piekłam. Bowiem pierwszą swoja drożdżówkę upiekłam chyba w lutym! Od wtedy lista stworzonych przeze mnie pyszności stale się wydłuża. Tym razem padło na mak i na kształt pluszek! A ciasto, mimo (albo raczej dzięki) zaskakującej obecności majonezu, jest puszyste i smakowite. Pychotka!
przepis od Doroty
porcja na 16-20 drożdżówek (mi wyszło 19 :))
Składniki na ciasto:
- 325 ml letniego mleka
- 50 g roztopionego masła
- 1,5 łyżeczki majonezu
- 500 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- pół łyżeczki soli
- 18 g drożdży świeżych lub 2 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży (9 g)
- 100 g masła, roztopione
- cukier - wsypać do miseczki, trudno określić ile będzie potrzebne (w zależności jak słodkie bułeczki chcemy)
- mak (suchy) - wsypać do miseczki, trudno określić ile będzie potrzebne (w zależności jak dużo będziemy sypać)
- 1 jajko
- łyżka mleka
Po tym czasie wyjąć je na oprószony mąką blat, podzielić na 16-20 części, z każdej uformować kuleczkę. Odstawić na 5 - 10 minut przykryte wilgotną ściereczką.
Każdą kuleczkę rozwałkować na placuszek. Rozwałkowany placuszek smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cukrem, a następnie makiem.
Posmarowany nadzieniem placuszek zwinąć w rulonik. Każdy rulonik naciąć wzdłuż zostawiając nieprzecięte około 1/5 długości z każdego końca. Końce zawinąć pod spód i włożyć do środka przez powstałe nacięcie.
Gotowe bułeczki kłaść na blaszce oprószonej mąką, pozostawić do napuszenia na 15 - 20 minut. Można posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. (Szczególnie zawinięte końce, które nie są pokryte makiem.)
Piec niecałe 20 minut w temperaturze 190ºC. Studzić na kratce.
Smacznego!
J.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)