niedziela, 8 maja 2011

Drożdżówki z makiem



Uwielbiam drożdżówki... Czasem się zastanawiam dlaczego tak długo ich nie piekłam. Bowiem pierwszą swoja drożdżówkę upiekłam chyba w lutym! Od wtedy lista stworzonych przeze mnie pyszności stale się wydłuża. Tym razem padło na mak i na kształt pluszek! A ciasto, mimo (albo raczej dzięki) zaskakującej obecności majonezu, jest puszyste i smakowite. Pychotka!

Drożdżówki z makiem
przepis od Doroty
porcja na 16-20 drożdżówek (mi wyszło 19 :))


Składniki na ciasto:
  • 325 ml letniego mleka
  • 50 g roztopionego masła
  • 1,5 łyżeczki majonezu
  • 500 g mąki pszennej
  • 50 g cukru
  • pół łyżeczki soli
  • 18 g drożdży świeżych lub 2 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży (9 g) 
Nadzienie makowe:
  • 100 g masła, roztopione 
  • cukier - wsypać do miseczki, trudno określić ile będzie potrzebne (w zależności jak słodkie bułeczki chcemy)
  • mak (suchy) - wsypać do miseczki, trudno określić ile będzie potrzebne (w zależności jak dużo będziemy sypać)
Do posmarowania:
  • 1 jajko
  • łyżka mleka
Z mokrymi drożdżami zrobić rozczyn (z łyżką mleka, cukru i mąki), odstawić na 10 minut. Drożdże wymieszać z mąką, dodać pozostałe składniki (oprócz masła), wyrabiać przez kilka minut. Dodać masło i wyrabiać, aż ciasto będzie gładkie i sprężyste. Przełożyć do miski wysypanej mąką, przykryć ściereczką. Odstawić w ciepłe miejsce, aż ciasto podwoi objętość. 


Po tym czasie wyjąć je na oprószony mąką blat, podzielić na 16-20 części, z każdej uformować kuleczkę. Odstawić na 5 - 10 minut przykryte wilgotną ściereczką.


Każdą kuleczkę rozwałkować na placuszek. Rozwałkowany placuszek smarujemy roztopionym masłem, posypujemy cukrem, a następnie makiem. 


Posmarowany nadzieniem placuszek zwinąć w rulonik. Każdy rulonik naciąć wzdłuż zostawiając nieprzecięte około 1/5 długości z każdego końca. Końce zawinąć pod spód i włożyć do środka przez powstałe nacięcie. 









Gotowe bułeczki kłaść na blaszce oprószonej mąką, pozostawić do napuszenia na 15 - 20 minut. Można posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka. (Szczególnie zawinięte końce, które nie są pokryte makiem.) 


Piec niecałe 20 minut w temperaturze 190ºC. Studzić na kratce. 


Smacznego!
J.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)