poniedziałek, 9 maja 2011

Karmelowe frappuccino


Chyba będę się mocno powtarzać jak napiszę, że uwielbiam niezwykłe kawy. Są według mnie nieporównywalne ze zwyczajnymi małymi espresso. Na ciepłe dni najlepsze są kawy mrożone. Ta jest bardzo orzeźwiająca! Z przepisu może się wydawać, że jest bardzo słodka, ale to jedynie złudzenie. Wychodzi taka akurat. Potrzebne do niej tylko słońce i wygodny leżak... :)



Karmelowe frappuccino
przepis od Dorotki 
porcja na 3 szklanki 200 ml (u mnie 2,5 szklanki 330 ml ;)) 


Składniki:
  • kawa: 4 łyżeczki kawy rozpuszczalnej zaparzone w pół szklanki wody
  • 1,5 szklanki lodów waniliowych
  • 2 szklanki lodu
  • 5 łyżek dulce de leche (masa karmelowa/krówkowa z puszki)
Kawę zaparzyć i schłodzić do temperatury lodówkowej. Zmiksować wszystkie składniki blenderem lub foodprocesorem (lub czymś innym co mamy i co się nadaje), aż się dokładnie połączą, a lód będzie pokruszony. Podawać natychmiast, udekorowana bitą śmietaną. 


Smacznego!
J. 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)