Mięciutkie i puszyste. Z tego samego przepisu, co drożdżówki z makiem. Są od nich nawet jeszcze smaczniejsze. Wspaniałe są również, gdy się je zamrozi. Należy później włożyć je na 10 minut do piekarnika nagrzanego do temperatury 150 stopni i gotowe! Pyszne i równie wspaniale pachnące...
Drożdżówki z makiem
przepis od Doroty
porcja na 16-20 drożdżówek (mi wyszło 19 :))
Składniki na ciasto:
- 325 ml letniego mleka
- 50 g roztopionego masła
- 1,5 łyżeczki majonezu
- 500 g mąki pszennej
- 50 g cukru
- pół łyżeczki soli
- 18 g drożdży świeżych lub 2 i 1/4 łyżeczki suchych drożdży (9 g)
- 400 g zmielonego twarożku
- pół szklanki cukru pudru
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 żółtko
- 4 łyżki miękkiego masła
- 1 jajko
- łyżka mleka
Po tym czasie wyjąć je na oprószony mąką blat, podzielić na 16-20 części, z każdej uformować kuleczkę. Odstawić na 5 - 10 minut przykryte wilgotną ściereczką.
Przygotować nadzienie miksując ze sobą wszystkie składniki. Każdą kuleczkę rozwałkować na placuszek. Rozwałkowany placuszek smarować nadzieniem.
Posmarowany nadzieniem placuszek zwinąć w rulonik. Każdy rulonik naciąć wzdłuż zostawiając nieprzecięte około 1/5 długości z każdego końca. Końce zawinąć pod spód i włożyć do środka przez powstałe nacięcie.
Gotowe bułeczki kłaść na blaszce oprószonej mąką, pozostawić do napuszenia na 15 - 20 minut. Można posmarować jajkiem roztrzepanym z łyżką mleka.
Piec niecałe 20 minut w temperaturze 190ºC. Studzić na kratce.
Smacznego!
J.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)