Tak mi się spodobało robienie muffinek, że aż zdecydowałam się kupić foremkę do nich. Jak to uczyniłam to musiałam ja wypróbować. Padło na cupcakes'y. Wyszły pyszne! Na lekkim, biszkoptowym (przynajmniej w smaku) cieście, z pyszny lukrem, który twardnieje po właściwym czasie - spokojnie można udekorować babeczki. Są po prostu niezwykłe i jestem nimi zachwycona! Teraz muszę jedynie kupić kolorowe papilotki. ;)
White cupcakes
przepis z książki Hummingbird Bakery Cookbook, Tarek Malouf
porcja na 12 babeczek
Składniki:
Ciasto:
- 2 duże jajka
- 1 3/4 szklanki (175g) maki pszennej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 110 g masła, w temperaturze pokojowej
- 1 szklanka (200 g) białego cukru
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 1/2 szklanki (120 ml) mleka
- 2 szklanki (230 g) cukru pudru, przesianego
- 110 g masła, w temperaturze pokojowej
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 2-3 łyżki mleka
- barwnik do żywności (jeśli chcemy)
- posypka cukrowa
W misce utrzeć mikserem masło, aż będzie miękkie (jakieś 1-2 minuty). Dodać 150g (3/4 szklanki) cukru i ubijać, aż będzie lekkie i puszyste (jakieś 2-3 minuty). Zebrać ciasto ze ścianek miski. Dodawać żółtka pojedynczo, dokładnie ubijając po każdym. Zebrać ciasto ze ścianek miski. Wbić aromat waniliowy. Następnie, mikserem na małej prędkości, dodawać na zmianę mąkę z mlekiem. Na trzy tury, zaczynając i kończąc na mące.
Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
Ubić białko, aż stworzy pianę. Ubijając dalej stopniowo dodawać pozostały cukier (1/4 szklanki, 50g), aż piana będzie mocno sztywna.
Delikatnie połączyć ciasto z białkami, mieszając łyżką. Uważać, by nie mieszać zbyt długo, bo piana przestanie być sztywna.
Wysmarować formę do muffinek. Wypełnić formę do muffinek ciastem, do 3/4 wysokości. Piec 18-20 minut lub aż będą lekko brązowe, a patyczekk zanurzony w środku będzie czysty. Wyjąć z piekarnika i położyć na kratce, do całkowitego wystygnięcia.
Polewa maślana: Utrzeć masło, aż będzie miękkie. Dodać aromat waniliowy. Miksując na małych obrotach, stopniowo dodawać cukier. Zdjąć ze ścianek miski. Dodać mleko i ubijać na maksymalnej prędkości, aż lukier będzie lekki i puszysty - zajmuje to około 5 minut. Dodać barwnik, jeśli się chce.
Nożem lub rękawem cukierniczym rozprowadzić lukier na każdej babeczce. Jeśli się chce, udekorować posypką.
Babeczki są najlepsze tego samego dnia, ale mogą być przechowywane w temperaturze pokojowej nawet kilka dni.
Smacznego!
J.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)