sobota, 21 maja 2011

White cupcakes


Tak mi się spodobało robienie muffinek, że aż zdecydowałam się kupić foremkę do nich. Jak to uczyniłam to musiałam ja wypróbować. Padło na cupcakes'y. Wyszły pyszne! Na lekkim, biszkoptowym (przynajmniej w smaku) cieście, z pyszny lukrem, który twardnieje po właściwym czasie - spokojnie można udekorować babeczki. Są po prostu niezwykłe i jestem nimi zachwycona! Teraz muszę jedynie kupić kolorowe papilotki. ;)



White cupcakes
przepis z książki Hummingbird Bakery Cookbook, Tarek Malouf
porcja na 12 babeczek


Składniki:
Ciasto:
  • 2 duże jajka
  • 1 3/4 szklanki (175g) maki pszennej
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • 1/4 łyżeczki soli
  • 110 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 1 szklanka (200 g) białego cukru
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 1/2 szklanki (120 ml) mleka
Lukier maślany:
  • 2 szklanki (230 g) cukru pudru, przesianego
  • 110 g masła, w temperaturze pokojowej
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 2-3 łyżki mleka
Dodatkowo można:
  • barwnik do żywności (jeśli chcemy)
  • posypka cukrowa
Kiedy jajka są nadal zimne oddzielić, umieszczając białko i żółtko w oddzielnych miskach. Przykryć i odstawić do uzyskania temperatury pokojowej przez nie (na jakieś 30 minut).
W oddzielnej misce wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia i sół. Odstawić na bok.
W misce utrzeć mikserem masło, aż będzie miękkie (jakieś 1-2 minuty). Dodać 150g (3/4 szklanki) cukru i ubijać, aż będzie lekkie i puszyste (jakieś 2-3 minuty). Zebrać ciasto ze ścianek miski. Dodawać żółtka pojedynczo, dokładnie ubijając po każdym. Zebrać ciasto ze ścianek miski. Wbić aromat waniliowy. Następnie, mikserem na małej prędkości, dodawać na zmianę mąkę z mlekiem. Na trzy tury, zaczynając i kończąc na mące. 
Nagrzać piekarnik do 180 stopni.
Ubić białko, aż stworzy pianę. Ubijając dalej stopniowo dodawać pozostały cukier (1/4 szklanki, 50g), aż piana będzie mocno sztywna. 
Delikatnie połączyć ciasto z białkami, mieszając łyżką. Uważać, by nie mieszać zbyt długo, bo piana przestanie być sztywna. 
Wysmarować formę do muffinek. Wypełnić formę do muffinek ciastem, do 3/4 wysokości. Piec 18-20 minut lub aż będą lekko brązowe, a patyczekk zanurzony w środku będzie czysty. Wyjąć z piekarnika i położyć na kratce, do całkowitego wystygnięcia. 
Polewa maślana: Utrzeć masło, aż będzie miękkie. Dodać aromat waniliowy. Miksując na małych obrotach, stopniowo dodawać cukier. Zdjąć ze ścianek miski. Dodać mleko i ubijać na maksymalnej prędkości, aż lukier będzie lekki i puszysty - zajmuje to około 5 minut. Dodać barwnik, jeśli się chce. 
Nożem lub rękawem cukierniczym rozprowadzić lukier na każdej babeczce. Jeśli się chce, udekorować posypką. 
Babeczki są najlepsze tego samego dnia, ale mogą być przechowywane w temperaturze pokojowej nawet kilka dni.


Smacznego!
J.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)