poniedziałek, 6 czerwca 2011

Bananowo-rabarbarowe muffiny

Na muffiny zawsze się znajdzie czas... A ja jakoś nie lubię, gdy u mnie w mieszkaniu nie ma słodkich wypieków -wspaniałych do podjadania podczas nauki. ;) Zatem gdy jedne się kończą trzeba upiec kolejne!
Gdy znalazłam w internecie przepis na muffiny łączące w sobie rabarbar, banana i płatki owsiane, uznałam, że muszę zrobić akurat je. Są one zdrowsze niż normalne muffiny i można nimi szybko zaspokoić apetyt. I wyjątkowo szybko wszystkie zniknęły... :)
Bananowo-rabarbarowe muffiny
przepis pochodzi z tej strony
porcja na 12 muffinów

Składniki:
  • 2 białka jajek
  • 2/3 szklanki mleka
  • 60 ml oleju
  • 2 szklanki płatków owsianych
  • 100g cukru
  • 1 duży banan
  • 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki gałki muszkatołowej
  • 150g rabarbaru
Nagrzać piekarnik do 200 stopni C. Foremki do muffinów wysmarować lub wyłożyć papilotkami. Płatki owsiane dokładnie zmiksować na mąkę. Banana również zmiksować blenderem. Rabarbar umyć, obrać i pokroić w drobną kostkę. 
W dużej misce ubić białka z połową cukru. Dodać mleko i olej. Dodać pozostałe składniki:
połowę cukru, płatki owsiane, mus bananowy, sól, proszek do pieczenia, galkę muszkatołową. Miksować aż wszystko się dobrze połączy. Dodać rabarbar. 
Przelać ciasto do foremek od muffinek, wypełniając praktycznie po brzego. Piec 20-25 minut, lub aż muffiny będą złoto-brązowe. Od razu wyjąć z foremek i studzić na kratce. 

Smacznego!
J.

1 komentarz:

  1. to prawda, na muffiny czasu wiele nie potrzeba :) nie dziwię się że szybko zniknęły, banan i rabarbar brzmi cudnie

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)