Od kiedy zrobiłam pierwsze scones, a było to kilka tygodni temu, zakochałam się w nich. Są wspaniałymi wypiekami na śniadanie. Robi się je szybko, można robić wiele rodzajów, a smakują wyśmienicie. Te są inne od reszty, bo nie są słodkie. Są trochę zdrowsze, bo nie dodaje się do nich cukru i są z mąki pełnoziarnistej. I mają w sobie przepyszny słonecznik.
Pełnoziarniste scones ze słonecznikiem
przepis pochodzi z kitchenklatsch
porcja na 8-10 bułeczek
Składniki:
- 200g maki pszennej (zwyczajnej)
- 200g maki pszennej pełnoziarnistej
- pół dużego banana
- 2 łyżki oleju
- 4 łyżki (60ml) maślanki
- 1 małe jajko
- 1,5 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżka łuskanego słonecznika
Do posmarowania
- 1 łyżka mleka
- 1 łyżka ziaren słonecznika
Nagrzać piekarnik do 220 stopni C. Wyłożyć blaszkę papierem do pieczenia.
Wymieszać ze sobą mąkę i proszek do pieczenia. Zmiksować (bądź po prostu rozgnieść) banana. W dużej misce wymieszać olej, banana, maślankę i jajko. Dodać suche składniki i ziarna słonecznika.
Wszystkie składniki dokładnie połączyć (w oryginale hakiem do ciasta, ja robiłam to po prostu trzepaczką), aż stworzą jednolite ciasto. Jeśli ciasto wychodzi zbyt suche - dodać odrobinę maślanki, jeśli za mokre - odrobinę mąki (zależy to od rodzaju mąki, od wielkości jajka). Ciasto powinno nie kleić się do miski.
Wyjąć ciasto z miski na wysypany mąką blat. Rozwałkować ciasto do grubości około 1,5 cm. Szklanką o średnicy około 5 cm wycinać ciastka.
Układać je na papierze do pieczenia. Posmarować wszystkie mlekiem i posypać ziarnami słonecznika.
Piec przez 17 minut. wyjać z piekarnika i podawać ciepłe. Można je też wystudzić na kratce i jeść poźniej.
Smacznego!
J.
O, fajne, jak z bananem to muszą być pyszne :)
OdpowiedzUsuńMuszą świetnie smakować!:)
OdpowiedzUsuńJa też uwielbiam scones, ale nigdy jeszcze nie robiłam razowych. Muszę koniecznie wypróbować Twój przepis, bo z ziarenkami wyglądają pysznie :)
OdpowiedzUsuńBardzo lubimy scones! I świetnie, że jest w nich banan, pozdraiwamy :)
OdpowiedzUsuńwyglądają bardzo smakowicie i zdrowo:)
OdpowiedzUsuń@kikimora
OdpowiedzUsuń@Majana
@Komarka
@just-great-food
@anahitka9
baaardzo Wam dziękuję! Jeszcze raz polecam przepis! :)
zrobiłam dzisiaj. nigdy nie jadłam scones i nie wiem czy moje w smaku są takie jakie być powinny, ale jedno jest pewne - to co wyszło z mojego piekarnika jest przepyszne! jeszcze cieplutkie z masłem to niebo w gębie :)
OdpowiedzUsuń