środa, 8 czerwca 2011

Mus rabarbarowo-jabłkowo-truskawkowy + deser


Padam z nóg. Jestem tak wykończona, że mimo że dopiero 21 mam wrażenie że już północ. Ale dziś wieczór relaksu, mogę wreszcie coś dodać, a archiwum propozycji się rozrasta. Przedstawiam zatem owocowy mus - pyszny, choć wcale nie za słodki (oczywiście można dosłodzić według uznania) i orzeźwiający. Można go zjeść na przykład jako dodatek do naleśników, ja zrobiłam deser, idealny na gorące popołudnia, jakich ostatnio aż za wiele.

Mus rabarbarowo-jabłkowo-truskawkowy
na 2 małe słoiczki

Składniki:
  • małe jabłko, obrane
  • pół sporej łodygi rabarbaru, obranego
  • szklanka truskawek, bez szypułek
  • 4-5 łyżek jogurtu naturalnego (150g)
  • 2-3 łyżki cukru
  • 2 łyżeczki żelatyny
Jabłko i rabarbar pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, dodać cukier i zalać szklanką wody, dusić na wolnym ogniu pod przykryciem aż warzywa będą całkiem miękkie. Pod koniec gotowania dorzucić truskawki. Zdjąć z ognia, zmiksować mikserem. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach ciepłej wody, dodać do zmiksowanych owoców. Gdy mus nieco przestygnie wmieszać do niego jogurt (mus będzie bardziej kremowy). Gotową masę przełożyć do słoiczków. Zakręcić, trzymać przez noc w lodówce. Można przechowywać kilka dni, o ile uda nam się nie wyjeść wszystkiego od razu prosto ze słoika :)

Propozycja podania musu:
Deser z musem owocowym

Składniki na 3 porcje:
  • słoiczek musu owocowego
  • kilka ciasteczek typu amaretti, bądź digestive
  • kilka łyżek lodów (u mnie straciatella)
  • garść małych/pokrojonych truskawek

Na dno pucharków wkruszyć ciasteczka. Dalej nałożyć porcje musu. Na wierzch dodać lody, posypać truskawkami.

Smacznego!
P.

2 komentarze:

  1. Pyszny! Mogę u Was taki jeden pucharek zamówić?
    Pozdrawiam;)

    OdpowiedzUsuń
  2. @ Anna-Maria - cóż, szybko się skończyło ;p ale może kiedyś jeszcze zrobię, to zaproszę na pucharek ^^

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)