Padam z nóg. Jestem tak wykończona, że mimo że dopiero 21 mam wrażenie że już północ. Ale dziś wieczór relaksu, mogę wreszcie coś dodać, a archiwum propozycji się rozrasta. Przedstawiam zatem owocowy mus - pyszny, choć wcale nie za słodki (oczywiście można dosłodzić według uznania) i orzeźwiający. Można go zjeść na przykład jako dodatek do naleśników, ja zrobiłam deser, idealny na gorące popołudnia, jakich ostatnio aż za wiele.
Mus rabarbarowo-jabłkowo-truskawkowy
na 2 małe słoiczki
Składniki:
- małe jabłko, obrane
- pół sporej łodygi rabarbaru, obranego
- szklanka truskawek, bez szypułek
- 4-5 łyżek jogurtu naturalnego (150g)
- 2-3 łyżki cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
Jabłko i rabarbar pokroić w kostkę, wrzucić do garnka, dodać cukier i zalać szklanką wody, dusić na wolnym ogniu pod przykryciem aż warzywa będą całkiem miękkie. Pod koniec gotowania dorzucić truskawki. Zdjąć z ognia, zmiksować mikserem. Żelatynę rozpuścić w kilku łyżkach ciepłej wody, dodać do zmiksowanych owoców. Gdy mus nieco przestygnie wmieszać do niego jogurt (mus będzie bardziej kremowy). Gotową masę przełożyć do słoiczków. Zakręcić, trzymać przez noc w lodówce. Można przechowywać kilka dni, o ile uda nam się nie wyjeść wszystkiego od razu prosto ze słoika :)
Propozycja podania musu:
Deser z musem owocowym
Składniki na 3 porcje:
- słoiczek musu owocowego
- kilka ciasteczek typu amaretti, bądź digestive
- kilka łyżek lodów (u mnie straciatella)
- garść małych/pokrojonych truskawek
Na dno pucharków wkruszyć ciasteczka. Dalej nałożyć porcje musu. Na wierzch dodać lody, posypać truskawkami.
Smacznego!
P.Smacznego!
Pyszny! Mogę u Was taki jeden pucharek zamówić?
OdpowiedzUsuńPozdrawiam;)
@ Anna-Maria - cóż, szybko się skończyło ;p ale może kiedyś jeszcze zrobię, to zaproszę na pucharek ^^
OdpowiedzUsuń