U mnie tak samo jak u Paulinki nastał okropny sesjowy okres... Zatem też muszę powiedzieć, że przez najbliższe dwa tygodnie przepisy będą się pojawiać rzadziej... A później jedziemy na tydzień na rowery, więc blog będzie miał tygodniowy brak nowości. Ale do tego jeszcze trochę i na razie podczas nauki mogę się pocieszać wizją wspaniałego wyjazdu z przyjaciółmi!
Między nauką anatomii znajduję tylko małe chwile na wypieki. Idealnie w tym momencie sprawdzają się scones - robi się je szybciutko, z niczego, a przy okazji zaoszczędza się czas, który by się poświęciło pójściu do sklepu bo bułki. Mają one wielką zaletę, że są pyszne przez kilka dni, co przy moim tempie jedzenia jest bardzo ważne. Zatem polecam te pyszne śmietankowe scones! I wracam do nauki... :)
Śmietankowe scones
przepis pochodzi z tej bardzo lubiane przeze mnie strony
porcja na około 10 bułeczek o średnicy 6,5 cm
Składniki:
- 2 szklanki (260g) mąki pszennej
- 1/4 szklanki (50g) białego cukru
- 2 łyżeczki (10g) proszku do pieczenia
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/3 szklanki (75g) zimnego masła
- 1 duże jajko, lekko roztrzepane
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- pół szklanki (120ml) mleka, maślanki lub śmietanki kremówki (u mnie mleko)
Do posmarowania:
- śmietanka lub mleko
Nagrzać piekarnik do 190 stopni C. Wyłożyć blachę do pieczenia papierem.
W dużej misce wymieszać ze sobą mąkę, cukier, proszek do pieczenia i sól. Pokroić masło na małe kawałeczki i dodać do suchych składników. Wymieszać ze sobą blenderem, dwoma nożami lub palcami. (Po wymieszaniu powinno wyglądać jak kruszonka.) W oddzielnym naczyniu wymieszać ze sobą mleko (śmietankę lub maślankę), roztrzepane jajko i aromat waniliowy. Dodać mokre składniki do "kruszonki". Mieszać do momentu, aż będą dobrze połączone. Nie wymieszać za bardzo.
Przenieść na lekko wysypaną mąką stolnicę (powierzchnię) i rozwałkować ciasto cztery - pięć razy. Rozwałkować do okręgu o średnicy 18cm. Wycinać szklanką kółka o średnicy 6,5 cm. Przenosić ciastka na wyłożoną papierem blaszkę, zostawiając parę centymetrów odstępów. Posmarować wierzch scones odrobiną mleka (śmietanki) - to sprawia, że będą się one ładnie zabrązawiać podczas pieczenia.
Piec przez 15-18 minut, lub do momentu aż scones będą ładnie brązowe a wbity w środek patyczek będzie wychodzić czysty. Wyjąć z piekarnika i przenieść na kratkę do ostudzenia. Podawać z masłem, śmietanką, dżemem. Najlepsze są w dniu, kiedy zostały zrobione, przykryte mogą jednak być przechowywane przez kilka dni.
Smacznego!
J.
uwielbiam, szczególnie z domowym dżemem. Owocnej nauki... :)
OdpowiedzUsuń