Ilość rabarbarowych muffinów na naszym blogu robi się wielka, ale aż nie mogę się powstrzymać, by dorzucić kolejny wspaniały przepis. Tym razem w bardziej czekoladowym stylu. Pachnące, pyszne i według mnie śliczne, bo takie kontrastowe.
Kakaowe muffiny z rabarbarem i kruszonką
przepis pochodzi od Agaty
proporcja na 12 sztuk
Składniki:
na ciasto:
- 2 jajka
- 120g cukru pudru
- 80 ml oleju
- 80 ml kefiru
- 200g mąki pszennej
- 20g kakao
- 2 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia
- 4 laski rabarbaru
na kruszonkę:
- 30g masła, zimnego
- 30g cukru
- 60g mąki pszennej
Piekarnik rozgrzać do 180 stopni. Formę do muffinów wyłożyć papilotkami.
Rabarbar umyć, osuszyć, pokroić na półcentymetrowe kawałeczki.
Przygotować kruszonkę: Cukier wymieszać z mąką, wkroić zimne masło. Wymieszać, jak na kruszonkę, opuszkami palców lub dwoma nożami. Odstawić.
Przygotować ciasto: Jaja krótko zmiksować z cukrem. Dodać olej i kefir, znów krótko miksować. Mąkę wymieszać z kakao i proszkiem do pieczenia, dodać do mokrych składników.
Ciasto nałożyć do papilotek. Na wierzch ułożyć kawałki rabarbaru. Posypać kruszonką.
Piec około 25 minut. Sprawdzić patyczkiem, czy są upieczone (czy wychodzi on suchy z ciasta). Wyjąć z piekarnika. Odczekać parę minut i wyjać muffiny z formy, a następnie studzić je na kratce.
Smacznego!
J.
Blondynki znów szaleją ^^
OdpowiedzUsuńI kolejne genialne słodkości. Mmm.. aż ślinka cieknie ! *_*
Super Mufiinki :)
OdpowiedzUsuńSerdecznie zapraszam Was do mojej akcji na Mikserze "Muffinkowo 2011".
Pozdrawiam!
ooo takie babeczki są wow , mniam
OdpowiedzUsuńjakie pyszności! kruszonka na muffinach to dla mnie jak wisienka na torcie - idealne dopełnienia całości
OdpowiedzUsuń@Papaya
OdpowiedzUsuńTy, jak zawsze masz dla nas miłe słowa - dziękuję!
@Domi
Dziękuję! Do akcji dołączymy i pododajemy przepisy, jak tylko znajdziemy więcej czasu, a to już niedługo, obiecuję!
@margot
Dziękuję, "mniam" zdecydowanie były! :)
@Kaś
Też kocham kruszonkę i zawsze dodaję jej więcej niż jest w przepisie, bo to ją chce się jeść i jeść! :)