Czasem zastanawiam się, dlaczego tak ciężko wpaść na na pozór oczywiste przepisy. Na przykład od małego jadałam placuszki z jabłkami, jednak nigdy nie pomyślałam, żeby zrobić je z innymi owocami. Dopiero, gdy moja przyjaciółka powiedziała mi, że ona bardzo lubi z bananami, pomyślałam, że to może rzeczywiście być pyszne. Było! I tak zaczęła się seria owocowych placuszków. Te, dzięki rabarbarowi, są kwaśne. A dzięki cynamonowi aromatyczne. Wspaniałe na letnie śniadanie lub obiad!
Placuszki z rabarbarem i cynamonem
przepis pochodzi od pani Dorotki
porcja na 2 talerze placków
Składniki:
- 1 szklanka mąki pszennej
- 1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżeczka cynamonu
- 3 łyżki drobnego cukru lub cukru pudru
- 1 szklanka jogurtu
- pół szklanki mleka
- 2 jajka
- około 35 dag rabarbaru, obranego i pokrojonego w grubsze plasterki (nie za grube, ponieważ wtedy rabarbar nie zmięknie nam podczas smażenia)
W dużej misce mąkę wymieszać z proszkiem, sodą, cynamonem i cukrem. W drugiej misce jogurt wymieszać z mlekiem i rozbełtanymi jajkami. Połączyć składniki suche z mokrymi, wymieszać trzepaczką, by nie było grudek (można zmiksować). Do ciasta dodać pokrojony rabarbar, wymieszać łyżką.
Nabierać większą łyżką porcje ciasta i smażyć na rozgrzanej patelni z obu stron, do zarumienia (ilość oleju zależy od tego, jaką patelnie używaćie).
Podawać z truskawkami, słodką śmietanką lub oprószone z cukrem pudrem.
Smacznego!
J.
Najczęściej te najprostsze przepisy są najpyszniejsze ! placuszki wyglądają rewelacyjnie :D
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie :D
OdpowiedzUsuńBardzo zachęcające, takie puchate i ten rabarbar w środku... ^^
OdpowiedzUsuń