środa, 1 czerwca 2011

Rabarbarowe muffiny

Z okazji Dnia Dziecka zdecydowałam się zrobić rabarbarowe muffinki. Długo zastanawiałam się jaki, w końcu padło na takie zwyczajne na początek. Wyszły bardzo dobre. Jak to muffinki - wspaniale puszyste. Mało słodkie, tylko wyśmienicie kwskowate od rabarbaru... Pychotka!
Rabarbarowe muffiny
porcja na 12 sztuk muffinów
przepis pochodzi ze strony Nigelli


Składniki:
  • 100 ml maślanki 
  • 100g rabarbaru
  • 150g brązowego cukru
  • 1 łyżka oleju
  • 1 jajko
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 175g mąki pszennej
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia
  • 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
  • szczypta soli
Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Formę do muffinów wyłożyć papilotkami (lub wysmarować). 
Zmiksować 125g cukru, olej, jajko, aromat waniliowy i maślankę, aż będą dobrze połączone.
Obrać rabrabar i pokroić w średnią kostkę (0,5-1cm). NAstępnie dodać rabarbar. Wsypać mąkę, sodę i proszek. Dodać sól. Miksować, aż składniki będą dobrze połączone. 
Przelać do forermek (powinny być wypełnione w 3/4) i posypać pozostałym (25g) cukrem. Piec na środkowej półce przez 18-20 minut. 


Smacznego!
J.

5 komentarzy:

  1. u mnie również goszczą dziś rabarbarowe... i jak tu nie kochać muffin za ich uniwersalność, szybkość i smak? pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń
  2. antyciastkator1 czerwca 2011 21:33

    MUSZE PRZYZNAĆ ŻE BARDZO SMACZNE

    OdpowiedzUsuń
  3. Muffin nie da się nie kochać DaisyDukes ;)

    I zamurowało mnie wręcz kochany antyciastkorze!

    OdpowiedzUsuń
  4. to znaczy antyciastkatorze :) przepraszam :)

    OdpowiedzUsuń
  5. mmmm... pysznie.

    Genialne przepisy. Inspirujące. Dodaję do lików :)

    Pozdrawiam :)

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)