Rabarbarowe muffiny
porcja na 12 sztuk muffinów
przepis pochodzi ze strony Nigelli
Składniki:
- 100 ml maślanki
- 100g rabarbaru
- 150g brązowego cukru
- 1 łyżka oleju
- 1 jajko
- 1 łyżeczka aromatu waniliowego
- 175g mąki pszennej
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1,5 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli
Nagrzać piekarnik do 200 stopni. Formę do muffinów wyłożyć papilotkami (lub wysmarować).
Zmiksować 125g cukru, olej, jajko, aromat waniliowy i maślankę, aż będą dobrze połączone.Obrać rabrabar i pokroić w średnią kostkę (0,5-1cm). NAstępnie dodać rabarbar. Wsypać mąkę, sodę i proszek. Dodać sól. Miksować, aż składniki będą dobrze połączone.
Przelać do forermek (powinny być wypełnione w 3/4) i posypać pozostałym (25g) cukrem. Piec na środkowej półce przez 18-20 minut.
Smacznego!
J.
u mnie również goszczą dziś rabarbarowe... i jak tu nie kochać muffin za ich uniwersalność, szybkość i smak? pozdrawiam :)
OdpowiedzUsuńMUSZE PRZYZNAĆ ŻE BARDZO SMACZNE
OdpowiedzUsuńMuffin nie da się nie kochać DaisyDukes ;)
OdpowiedzUsuńI zamurowało mnie wręcz kochany antyciastkorze!
to znaczy antyciastkatorze :) przepraszam :)
OdpowiedzUsuńmmmm... pysznie.
OdpowiedzUsuńGenialne przepisy. Inspirujące. Dodaję do lików :)
Pozdrawiam :)