czwartek, 2 czerwca 2011

Razowe muffiny z rabarbarem i pełnoziarnistą kruszonką

Po poprzednich muffinkach, które były moimi pierwszymi rabarbarowymi muffinami w historii od razu zdecydowałam się zrobić kolejne - bardziej wymyślne! Wyszły pyszne - co potwierdzili wszyscy szczęśliwcy, którzy je dostali. Nawet norka, którą poczęstowała Pani od filozofii. ;) Właśnie dzięki nim, pięknej pogodzie i uroczemu otoczeniu Łazienek Królewskich, te ostatnie zajęcia jakoś zapadną mi w pamięć... 
A teraz coś o smaku tych puszystych muffinów. Pachną wanilią i cynamonem... Są słodziutkie, ale dzięki rabarbarowi też lekko kwaśne. Pełnoziarnista kruszonka dodaje im posmaku, który ja osobiście kocham. Pychotka!
Razowe muffiny z rabarbarem i pełnoziarnistą kruszonką
na 12 muffinek
zainspirowała mnie Kabamaiga 

Składniki:
na ciasto:
  • 150g mąki pszennej razowej
  • 70g mąki pszennej (zwykłej)
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia
  • pół łyżeczki sody oczyszczonej
  • 150g cukru (wychodzą mocno słodkie, więc można dać mniej)
  • 250ml mleka
  • 90ml oleju roślinnego
  • 1 duże jajko
  • 1 łyżeczka aromatu waniliowego
  • 2 łyżeczki cynamonu
  • 50 g rabarbaru
na kruszonkę:
  • 20g masła, zimnego
  • 35g mąki pszennej pełnoziarnistej
  • 25g brązowego cukru
  • pół łyżeczki cynamonu
Piekarnik nagrzać do 200 stopni. Formę przygotować - wyłożyć papierkami do muffinek lub wysmarować. Rabrarbar obrać, pokroić w drobną kostkę (u mnie mniej więcej o długości 0,5cm). W dużej misce wymieszać ze sobą mąkę, proszek do pieczenia, sodę, cukier i cynamon. W drugiej misce wymieszać trzepaczką ze sobą jajko, olej, mleko i aromat. Połączyć ze sobą suche i mokre składniki. Dodać pokrojony rabarbar i dokładnie wymieszać łyżką. 
Przygotować kruszonkę - wszystkie składniki połączyć ze sobą w miseczce (palcami lub dwoma nożami). 
Ciasto nakładać do foremek do muffinek (do mniej więcej 3/4 wysokości). Posypać kruszonką każdą muffinkę. Wstawić do piekarnika na środkową półkę i piec przez około 25 minut. Wyjąć, odczekać parę minut, po czym studzić na kratce. 

Smacznego!
J.

5 komentarzy:

  1. Kocham razowe wypieki. Nie robiłam jeszcze muffinek z rabarbarem, muszę się śpieszyć :)

    OdpowiedzUsuń
  2. kuszące :) fajnie, że testujesz nowe smaki :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Ładne ciastko

    OdpowiedzUsuń
  4. @ka.wa
    muffinki są rzeczywiście przepyszne, albo raczej były :)

    @kikimora
    ja też kocham razowe wypieki, nadają ten wspaniały posmak!

    @Magda
    ja uwielbiam testować nowe przepisy - należę do tych osób, które bardzo rzadko robią dwa razy to samo ciasto, niezależnie jak pyszne jest! :)

    i dziękuję anonimowej osobie :)

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)