Ciasto porzeczkowe z kruszonką
porcja na tortownicę o średnicy 26 cm
Składniki:
- 500g czerwonych porzeczek
- 300 g masła
- 375 g mąki + 2 łyżki
- 300g cukru
- 2 jaja
- 1 opakowanie cukru wanilinowego
- 250g trzykrotnie mielonego twarogu (tłustego)
- skórka starta z 1 cytryny
- 25g kaszy manny
Porzeczki obrać. 275g masła stopić. Wymieszać w misce 375g mąki, 225g cukru oraz cukier wanilinowy. Dolać tłuszcz i zrobić kruszonkę. Dosypać łyżkę mąki i wstrząsnąć miską. Połowę kruszonki odsypać, resztą wykleić wcześniej natłuszczoną tortownicę.
25g masła stopić. Jaja rozbić, ostrożnie oddzielając żółtka od białek. Zmiksować żółtka, twaróg, 50g cukru, skórkę z cytryny i grysik. W drugiej misce ubić białka na sztywną pianę, stopniowo dodając 25g cukru. Do pierwszej miski dolać stopiony tłuszcz, wymieszać. Dodać pianę i delikatnie połączyć. Masą serową posmarować ciast, a na niej rozłożyć połowę porzeczek.
Piekarnik nagrzać do 175 stopni. Resztę kruszonki, łyżkę mąki oraz pozostałe porzeczki ostrożnie wymieszać. Fanatazyjnie posypać nimi ciasto. Wstawić do piekarnika i piec przez około 50-55 minut. Wyjąć z piekarnika i wystudzić. Przed podaniem można posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
J.
Ser i porzeczki...mniam:)
OdpowiedzUsuńjak dla mnie bomba;)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta. Wygląda niesamowicie :D
OdpowiedzUsuńale pysznie... i jaki fajny szablon :)
OdpowiedzUsuńUwielbiam takie ciasta!
OdpowiedzUsuńzupełnie się nie dziwię, że jest takie lubiane :) cudo!
OdpowiedzUsuńTakie ciasto to w lecie pełnia szczęścia!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam:)
jaki zbieg okolicznosci:) w ten weekend jadlam podobne cudo. Li tylko z roznica, ze porzeczki byly zmieszane z wiorkami kokosowymi. Pysznosci:))))
OdpowiedzUsuń