poniedziałek, 18 lipca 2011

Ciasto ziemniaczane z fetą



Odkąd jestem na studiach strasznie rzadko jadam ziemniaki. Od dłuższego czasu miałam więc ochotę zrobić coś właśnie z kartofli. W końcu udało się - na ostatni rodzinny obiad przed moim wyjazdem przygotowałam ciasto ziemniaczane z serem feta. Początkowo miały być placuszki, ale domowa patelnia nie chciała ze mną współpracować, więc przerobiłam przepis. I chyba dobrze, bo i mi, i rodzicom smakowało tak, że wzięliśmy dokładki i cała porcja zniknęła raz - dwa.

Ciasto ziemniaczane z fetą
porcja na tortownicę o średnicy 23 cm.

Składniki:
  • 0,8 kg ziemniaków ugotowanych w mundurkach i obranych
  • 10 łyżek mąki
  • 250 g sera feta
  • 1 cebula
  • ząbek czosnku
  • 2-3 łyżki oleju
  • 200 ml mleka
  • 2 jajka
  • szczypta pieprzu
  • przyprawy - po łyżeczce tymianku, rozmarynu, bazylii
  • 2 łyżeczki proszku do pieczenia

Cebulę drobno posiekać, poddusić na oleju, dodać zmiażdżony ząbek czosnku. Dodać do utłuczonych ziemniaków. Wmieszać do masy mąkę z proszkiem do pieczenia. Jajka roztrzepać, wymieszać z mlekiem i przyprawami, dodać do masy ziemniaczanej. Na koniec wkruszyć fetę, wszystkie składniki dobrze połączyć.
Tortownicę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Przełożyć do formy masę ziemniaczaną. Zapiekać 30-40 minut w temperaturze 200 stopni. Podawać na ciepło z dodatkiem sałatki warzywnej i sosu czosnkowego.


Smacznego!
P.

2 komentarze:

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)