niedziela, 17 lipca 2011

Jagodzianki z kruszonką


Jagodzianki są wspaniałymi wypiekami, kojarzą mi się z dniami spędzonymi na plaży w dzieciństwie. I to są wspaniałe wspomnienia! Dlatego też co roku mam na nie wielką ochotę. W tym, z utęsknieniem czekałam na moment, kiedy je zrobię. 
Są puszyste, pełne owoców, mięciutkie. Charakteru dodaje im kruszonka pokrywająca je od góry. Odważę się powiedzieć, że są wręcz idealne!

Jagodzianki z kruszonką
porcja na 16 jagodzianek
przepis pochodzi od Tatter

Ciasto:
  • 500g mąki pszennej 
  • 14g świeżych drożdży (lub 1,5 łyżeczki drożdży suchych) 
  • szczypta soli
  • 1 szklanka mleka
  • 1 jajko
  • 1/4 szklanki oleju (użyłam słonecznikowego)
  • 1/2 szklanki cukru
  • 2 łyżki cukru wanilinowego
Nadzienie:
  • 330g jagód
  • 3 łyżki cukru
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
Na wierzch:
  • jajo i łyżka mleka do posmarowania
  • 90g mąki pszennej
  • 50g cukru
  • 8g (pół opakowania) cukru wanilinowego
  • 50g zimnego masła
Zrobić rozczyn z drożdżami (z 3 łyżkami ciepłego mleka, łyżką mąki i łyżką cukru). Odstawić na 15 minut.
Mąkę przesiać, połączyć z drożdżami, dodać sól. Wlać mleko, wbić jajko, dokładnie wymieszać. Dodać cukry i wyrobić ciasto, na sam koniec dodając olej. Powinno ono być miękkie i plastyczne (łatwo się zagniata). Odłożyć do miski, przykryc ściereczka i zostawić 60-90 minut do wyrośnięcia (podwojenia objętości) w ciepłym miejscu.
Następnie ciasto krótko wyrobić, podzielić na 16 części. Z każdej części uformować kulę, odstawić na 15 minut. 
W tym czasie zrobić nadzienie - delikatnie połączyć wszystkie składniki.
Każdą kulkę rozwałkować (lub zrobić placek dłonią).
Położyć na środku kopiastą łyżkę nadzienia. 
Złozyć, tak jak się składa pierogi. Każdą umieścić złączeniem w dół na blacie stołu i delikatnie lecz zdecydownie rolować nadając kształt owalnych bułeczek. 
Gotowe umieścić na naoliwionej blaszce (ja umieściłam na wyłożonej papierem) i pozostawić do wyrośnięcia na 45 minut.
Piekarnik nagrzać do 220ºC. Przygotować kruszonkę, mieszając palcami wszystkie składniki. W razie potrzeby dodać masła lub mąki (jak będzie za sucha lub za mokra). Jajko rozbełtać z mlekiem, posmarować tym wyrośnięte jagodzianki. Następnie posypać je kruszonką. Piec przez około 15 minut. Wystudzić na kratce.

Smacznego!
J.

8 komentarzy:

  1. Jagodzianki to moje ulubione słodkie bułeczki. Doskonale ci wyszły :)

    OdpowiedzUsuń
  2. mniam , mniam , jagodzianki to ja mogę jeść i jeść i się nie nudzą
    A te tu wyglądają wzorcowo

    OdpowiedzUsuń
  3. No nie ! Kolejne mi tu wyskakują z jagodziankami ;x
    Tak je uwielbiam... ale nie zjadłabym bez poczucia winy ;c chora psycha.

    Ale wyglądają rewelacyjnie ! Gratuluję udanego wypieku. Pyszności <3

    ;-*

    OdpowiedzUsuń
  4. jakie zmiany na blogu! ja też mam podobne wspomnienia związane z jagodziankami, dlatego rzadko kupuję je u siebie w cukierniach, boje się zawieść. Bo gliniaste, bo za mało owoców. Czas zrobić je samemu! Super :)

    OdpowiedzUsuń
  5. takie jagodzianki to rzeczywiście takie słodkie wspomnienie dzieciństwa.

    OdpowiedzUsuń
  6. Sylvvio
    Jeśli to Twoje ulubione bułeczki to musisz spróbować ten przepis! I bardzo dziękuję za pochwałę!

    Margot
    Dziękuję! Smakowały też wzorcowo ;) ja je mogłabym jeść zamiast śniadania, obiadu i kolacji ;)

    Trzcinowisko
    Dziękuję!

    Papayo
    Ja się nauczyłam jeść słodkości bez poczucia winy i źle to na moją wagę nie wpływa, tylko trochę ruchu po nich ;) I dziękuję za komplement! :)

    Moniko
    Jestem pewna, że wyszły Ci pyszne i piękne!

    DaisyDukes
    Zmiany na naszym blogu to moja zasług (lub wina ;)), mam nadzieję, że są pozytywne. A z pewnością w końcu nasz blog stał się weselszy i "świeższy".
    Jagodzianki robione samemu są o niebo lepsze niż te kupne, nawet te z ulubionej cukierni!

    Asiejo
    Wspaniałe i słodkie wspomnienia z dzieciństwa! Aż chce się je piec częściej... :)

    I pozdrawiam Was wszystkich znad morza! :*

    OdpowiedzUsuń

Tu możesz zamieścić swój komentarz do naszego posta. Jesteśmy bardzo wdzięczne za wszystkie słowa z Waszej strony! :)